Naturgy posa en marxa els dos
nous parcs eòlics de la Terra Alta

La companyia començarà enguany la construcció d’un altre parc als termes de Batea i Vilalba dels Arcs

04 febrero 2023 19:44 | Actualizado a 05 febrero 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Naturgy preveu posar en marxa «en els propers dies» els dos nous parcs eòlics que ha construït a la Terra Alta: el dels Barrancs, al terme de Vilalba dels Arcs, i el de Punta Redona, als termes de Vilalba, Batea i la Pobla de Massaluca, amb menys d’una desena d’aerogeneradors cadascun. La companyia ja disposa de tots els permisos i està fent els darrers ajustos perquè comencin en breu a generar energia i abocar-la a la xarxa.

En el cas del parc eòlic dels Barrancs, ha suposat una inversió de 27 milions d’euros. Compta amb 23 MW de potència instal·lada i tindrà una producció anual equivalent a prop de 21.000 llars. Segons dades de Naturgy, evitarà 46.000 tCO2 a l’any.

Pel que fa a Punta Redona, les xifres són lleugerament superiors: 27 MW de potència instal·lada; 31 milions d’inversió, una producció anual equivalent a més de 23.000 llars; i 51.000 tCO2 evitades a l’any.

Al març del 2021 van arrencar les obres per instal·lar aquests nous aerogeneradors, contra els quals el consell regulador de la DO del vi Terra Alta va presentar un contenciós administratiu.

Els projectes procedeixen de l’anterior planificació eòlica de la Generalitat: les anomenades zones de desenvolupament prioritari (ZDP) establertes pel tripartit l'any 2010.

Naturgy compta amb un tercer projecte en desenvolupament a la Terra Alta, la comarca principal productora d’energia eòlica de Catalunya: es tracta del parc Tres Termes, situat a Batea i Vilalba dels Arcs, de 30 MW.

Està previst construir-lo al llarg d’aquest any, amb una inversió estimada de més de 31 milions d’euros.

La companyia té un altre projecte en marxa per repotenciar el parc eòlic de Trucafort, en aquest cas de la comarca del Priorat. La repotenciació del parc consisteix a substituir els 91 aerogeneradors actuals, que estan funcionant des de fa 23 anys, per 7 aerogeneradors nous.

Aquesta substitució no implica incrementar la potencia instal·lada del parc, que es mantindria en els 29,8 MW actuals, però distribuïts en només 7 aerogeneradors i ocupant així un espai menor en el territori, expliquen des de Naturgy. «Aquest tipus d’actuacions es projecten en els parcs més antics, per modernitzar-ne les infraestructures i incorporar-ne els avenços tecnològics dels darrers anys», afegeixen.

Una dècada d’aturada

Amb aquests dos nous parcs de la Terra Alta i dos més, Catalunya acaba aquest any amb una aturada en el desplegament de l'energia eòlica que s'ha allargat pràcticament una dècada. També s’ha autoritzat i completat el parc eòlic del Perelló. Es tracta d'una instal·lació de 7,5 MW, anomenada La Collada, i que suma dos aerogeneradors de 3,75 MW cadascun. En aquest cas, es tracta d'una repotenciació d'un parc ja existent que tenia un aerogenerador de 3 MW.

Per últim, també hi ha el parc eòlic de Solans, amb una potència de 44 MW i que suma 20 aerogeneradors de 2,2 MW de potència cadascun, una instal·lació situada en aquest cas en els municipis lleidatans de La Granadella i Llardecans i que ha desenvolupat l’empresa Eolia.

D'altra banda, ha acabat el termini marcat pel Ministeri de Transició Ecològica perquè projectes de renovables en tramitació obtinguessin la declaració d'impacte ambiental. A Catalunya, dels 101 projectes de renovables que van sortir a informació pública a partir de 2021, un total de 84, que sumen 1.739 MW de potència instal·lada, van obtenir resposta a la declaració d'impacte ambiental que sol·licitaven. En la gran majoria d'aquests casos la resposta de la Generalitat ha estat favorable o ben condicionada, mentre que en pocs casos hi ha hagut una negativa per part de l'administració.

Pel que fa als altres 17 projectes restants, que sumaven 542 MW, no han pogut completar aquest tràmit a temps, per la qual cosa aquests projectes decauran. -EFE

Comentarios
Multimedia Diari