Prorrogada la presó per a un condemnat a 240 anys per desenes de delictes sexuals a Tortosa

L’home, durant el judici, va fugir a França, on va ser detingut mesos després. Ara volia tornar a sortir en llibertat mentre espera la sentència del Tribunal Supremo

| Actualizado a 08 diciembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Jean Luc Aschbacher, l’home condemnat per l’Audiència de Tarragona a 240 anys de presó per desenes de delictes sexuals a Tortosa, seguirà a la presó. Així ho ha decidit la Secció Segona després que estiguessin a punt d’esgotar-se els quatre anys de presó provisional que marca la llei, tenint en compte que la sentència no és ferma ja que s’està a l’espera de la decisió del recurs de cassació del Tribunal Supremo.

La Fiscalia demanava que seguís entre reixes, tenint en compte la gravetat de la pena i dels antecedents, ja que el processas va fugir a França al principi del primer judici i va ser detingut mesos després. Per la seva part, la defensa demanava que sortís en llibertat basant-se en l’arrelament, que té domicili proper i que la família és la que està fent els pagaments parcials de la responsabilitat civil. Respecte la possibilitat de fugida, deia que se li podria posar un dispositiu electrònic i retirar-li el passaport.

L’Audiència Provincial, en la seva interlocutòria, recorda que l’home va estar en presó provisional de l’1 de juny de 2015 al 26 de gener de 2018. El 2019, quan es jutjava el grup, ell va fugir i es va refugiar a França, on fou detingut el 27 de maig de 2021en virtut d’una Ordre Europea d’Arrest emesa el 12 de novembre de 2019.

Dues circumstàncies noves

Els magistrats havien de plantejar si mantenien la presó provisional fins a la meitat de la pena imposada. Asseguren que s’han produït dues circumstàncies noves per a la presa de la decisió. Una és que els indicis que van servir en el seu dia per dictar la presó provisional s’han vist «fortament confirmats» per una sentència, encara que no sigui ferma. La segona és que la pena imposada es «extremadament greu» , com és una condemna de 240 anys de presó per fins a 65 delictes.

Però la Sala, tot i la presumpció d’innocència que té l’acusat, considera que sí concorren consideracions d’interès públic perquè l’encausat segueixi a presó. Per una part hi ha el risc de fugida, tal com considera el fiscal. I no ho diu en abstracte sinó com a «possibilitat real», donava la gravetat de l’acusació i la greu pena imposada. L’Audiència Provincial recorda que ja va fugir fent impossible el seu enjudiciament en el primer judici, ja que estava en llibertat provisional. A més, recorda que el condemnat manté vincles amb l’estranger i ha tingut mitjans econòmics que li permetrien no solament fugir sinó mantenir-se fugit.

Comentarios
Multimedia Diari