Salut iniciarà l’any que ve les obres del nou CAP de Móra d’Ebre

És una reivindicació històrica del municipi, ja que el centre actual ha quedat petit i no pot acollir tots els serveis

16 septiembre 2023 17:49 | Actualizado a 17 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any que ve s’iniciaran les obres del nou Centre d’Assistència Primària (CAP) de Móra d’Ebre, una demanda històrica de la capital de la Ribera d’Ebre. L’actual centre, situat a tocar de l’Hospital Comarcal, fa anys que va quedar petit i sense possiblitats d’ampliació i creixement. Aquesta manca d’espai fa que no pugui oferir tots els serveis previstos en atenció primària i tampoc té atenció continuada. Així, els veïns de Móra d’Ebre han de creuar el riu Ebre i desplaçar-se a la veïna població de Móra la Nova per a serveis com ara la rehabilitació, el dentista o l’atenció a les embarassades, així com les urgències de primària nocturnes. «Per aquest motiu hi ha molts veïns que opten per acudir a l’Hospital Comarcal sigui quina sigui la urgència, amb el col·lapse del servei que això pot comportar en ocasions», segons relata l’alcalde de Móra d’Ebre, Rubén Biarnés.

L’Ajuntament de la capital riberenca i el Departament de Salut fa temps que treballen en el projecte i la ubicació d’aquest nou CAP, amb l’anterior gerent de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre i amb l’actual.

«En un principi buscàvem un solar també prop de l’Hospital, però no ha estat possible», explica l’alcalde. Així, finalment s’ha optat per uns terrenys de titularitat municipal que es troben a l’Avinguda Comarques Catalanes 99, al costat de l’Institut Julio Antonio. «Estaven previstos per a ampliar l’institut, però hem parlat amb Educació i, tenint en compte la demografia de la comarca, no hi ha previsió de créixer», explica Biarnés.

Els terrenys, que ocupen uns 1.000 metres quadrats, han estat considerats idonis pel Departament de Salut de la Generalitat. Així, el ple de l’Ajuntament de Móra d’Ebre ha aprovat ja la modificació de les Normes Subsidiàries del municipi, perquè es pugui construir la totalitat del solar, i permetre així un CAP ampli en una sola altura.

Aquest acord passarà a l’octubre per la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE), per a la seua aprovació definitiva. Llavors es podrà fer efectiva la cessió dels terrenys al Departament de Salut i començar ja tota la tramitació administrativa i contractacions prèvies a l’obra. De moment, s’està ultimant el pla funcional del nou CAP.

També a Flix

Segons confirma al Diari la gerent de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, la morenca Íngrid Roca, Salut contempla iniciar durant aquest proper 2024 les obres del nou CAP de Móra d’Ebre, així com el del Flix, on l’Ajuntament també posa a disposició els terrenys. «El projecte ja ha passat per Acord de Govern, i per tant es confirma que les obres podran començar, si no hi ha cap imprevist, aquest pròxim any», remarca. En el cas de Móra d’Ebre estan treballant «en l’adequació del Pla Funcional a la futura ubicació del centre, una vegada s’ha arribat a un acord amb l’Ajuntament per la cessió dels terrenys, que ja tenen l’informe favorable de la Divisió de Patrimoni i Inversions del Servei Català de la Salut», explica.

Roca es mostra satisfeta «de veure com avancem en un tema tan important com els nous CAP de Móra d’Ebre i de Flix després de temps sense resoldre la millora d’aquestes infraestructures d’Atenció Primària». «Unes infraestructures que milloraran la qualitat assistencial de les persones ateses i dels professionals». «Continuem treballant en aquesta línia per fer realitat tots els projectes de present i futur a les Terres de l’Ebre», afegeix.

Comentarios
Multimedia Diari