Déu i Yuri Gagarin

30 marzo 2023 18:27 | Actualizado a 31 marzo 2023 07:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

Dilluns passat va fer 55 anys de la mort de Yuri Gagarin en un accident d’aviació les circumstàncies del qual mai no es van aclarir. L’espai Enigma científic del programa de Toni Clapés a RAC1 va tractar el mateix dilluns de l’estrany accident de qui fou el primer home a viatjar a l’espai exterior i la seva prematura mort quan només tenia 34 anys.

Algunes versions involucren el KGB en el sinistre. Gagarin va ser un ídol, no només a la Unió Soviètica. Les seves cendres estan inhumades a la necròpoli de la muralla del Kremlin, que vaig tenir ocasió de visitar fa uns anys.

Tant Nikita Khrusxov com el Papa van fer la mateixa pregunta al primer home que va viatjar a l’espai exterior: «Yuri, has vist Déu?»

Gagarin va ser tan popular que protagonitzava acudits i tot. Un dels més celebrats deia que, en tornar de l’espai, Nikita Khrusxov va rebre Gagarin al Kremlin i en privat li va preguntar: «Yuri, has vist a Déu?». «Sí que l’he vist –respongué l’astronauta–. Déu existeix».

Khrusxov replicà: «Ho sabia! Però no li ho diguis a ningú». Dies després, l’heroi de l’espai fou convocat a una recepció al Vaticà on el Papa li va fer la mateixa pregunta: «Yuri, has vist a Déu?». Aquesta vegada Gagarin va respondre: «No, no l’he vist. No hi ha cap Déu».

I el Papa va respondre: «Ho sabia! Però no li ho diguis a ningú».

Comentarios
Multimedia Diari