Un Gaudí per als pagesos

24 enero 2023 20:31 | Actualizado a 25 enero 2023 07:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

No és veritat que ningú no és profeta a la seva terra. Ho ha desmentit Carla Simón i la seva pel·lícula Alcarràs, la més premiada a la gala dels Gaudí. La cerimònia va ser un homenatge a la pagesia. «Aquest premi és per a tots els pagesos que persisteixen, que són tossuts i valents per continuar cultivant la terra», va dir Carla Simón en recollir el premi. Alcarràs retrata aquest pagès «tossut i valent».

Hi ha un posat inherent a l’ofici de pagès? Per a Josep Pla els pagesos són «observadors, desconfiats, malpensats i escèptics»

Però, hi ha un tarannà inherent a l’ofici de pagès? Josep Pla fa un retrat de la condició de pagès a la seva novel·la El carrer estret. «Els pagesos –diu Pla– són observadors, desconfiats, malpensats i escèptics. El més perillós que es pot fer davant d’un pagès és un paper ridícul per imprudència o fatxenderia. (...) Els pagesos toleren més un ignorant prudent que un savi equivocat –i tothom s’equivoca, desgraciadament (...) Amb els pagesos, a més, s’ha de parlar clar –s’ha de parlar amb claredat i amb prudència. I això sobretot perquè ells no són mai clars parlant i, més que prudents, són desconfiats i tortuosos». Bé, com va rematar Carla Simón, l’important és que es pagui a bon preu la fruita. La resta, com també diria Pla, són collonades.

Comentarios
Multimedia Diari