Aprendre català a l’EOI: una oportunitat de futur

Estudiar llengua catalana esdevé un instrument imprescindible per a la integració i el coneixement de la cultura catalana

07 julio 2022 09:18 | Actualizado a 07 julio 2022 09:23
Albert Ventura
Comparte en:

L’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona, com a centre públic d’ensenyament postobligatori, i que ofereix ensenyament reglat de llengües, disposa d’una àmplia i variada oferta en l’aprenentatge cultural i lingüístic. De fet, i tal com li és natural, a l’EOI de Tarragona s’hi ensenyen llengües que no són pròpies del territori, com l’anglès, l’àrab, l’espanyol per a estrangers, el francès, el rus i l’alemany, però complementa aquesta interessant oferta amb cursos de llengua catalana per a adults, des dels cursos inicials (A1) fins als superiors (C1 & C2). Aquestes titulacions oficials equivalen a cursos de 130 hores i es poden obtenir en un mateix any escolar –d’octubre a juny–.

L’EOI de la ciutat, fundada al curs 1987-1988, es va situar provisionalment a l’Institut Martí Franquès, fins que el curs 1992-1993 es va traslladar a l’edifici del número 105 de la Rambla Nova, on va compartir espais amb una comunitat de frares Caputxins. I, des del setembre de 2013, ocupa l’actual seu a l’antiga Chartreuse, a la cruïlla de la plaça dels Infants i del carrer de Smith. Aquest fet no és cap detall circumstancial, perquè l’escola disposa d’unes instal·lacions funcionals, amb bon equipament, professorat amb formació permanent, biblioteca i activitats culturals de tots els departaments que hi tenen lloc. Per tant, l’EOI esdevé un pol d’aprenentatge intercultural que no obvia l’entorn en què té les arrels.

De fet, l’ensenyament de català per a adults al Camp de Tarragona disposa d’una oferta formativa reglada rica i variada. Des de la tasca que duen a terme les diverses seus del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), passant pels cursos que ofereix el Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a banda de les acreditacions oficials que certifica el coneixement de llengua de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya.

Altres qüestions a banda, cal apuntar que el mètode de les EOI fa un incís especial en un aprenentatge altament comunicatiu i des d’entorns educatius híbrids (presencial i digital). És a dir, es proposa una formació en llengües basada en la interacció i en el descobriment conjunt de la llengua, la cultura i l’entorn sociocultural, però també amb l’aprenentatge digital. En els darrers anys, s’hi ha incorporat una nova destresa: la mediació, que requereix la interpretació de diverses fonts per poder elaborar una expressió escrita o oral que es fonamenti en aquests documents inicials, però que sobretot tingui els requisits necessaris per poder assolir una comunicació de qualitat en un marc concret. D’aquesta forma, s’aposta per un coneixement instrumental efectiu que, en el cas de l’aprenentatge de la llengua catalana, dota l’aprenent d’un seguit d’eines indispensables per al desenvolupament ple i natural com a ciutadans del país. És a dir, la nostra proposta didàctica té un enfocament més comunicatiu que no pas gramatical, tot i que lògicament també s’ensenya, però a partir d’una metodologia més integrada. De fet, aquest estiu de 2022 el centre oferirà cursos monogràfics i instrumentals de llengua i cultura, ja sigui en alemany, en anglès, en català o en japonès (entre més: només cal comprovar-ho a www.eoitarragona.cat).

Al territori estricte del Principat, les EOI ofereixen català a Barcelona, Girona, Lleida, Sabadell i Tarragona, mentre que arreu dels Països Catalans també es pot accedir als cursos de les EOI, a centres de València o de les Illes; tots tres territoris sumen fins a 32 centres que ofereixen cursos de llengua catalana, des de nivells inicials, passant pels intermedis i arribant fins als superiors. De fet, avui dia ja es pot afirmar que ja hi ha una tradició consolidada d’aquesta mena de centres: l’EOI de Barcelona-Drassanes compta amb més de 50 anys de trajectòria.

A Tarragona, per al curs 2022-2023 l’EOI oferirà un grup de català A2, un de B2, un grup de C1 semipresencial i fins a tres grups de català C2 semipresencial, amb la qual cosa l’oferta pública per aprendre aquesta llengua ascendirà fins a les 180 places, la meitat de les quals seran del darrer curs. Gràcies, precisament, a aquesta rica oferta, sovint es disposa d’una varietat de grups, d’horaris i d’alumnes que fan possible que hi hagi grups reduïts, en els quals la pràctica oral de la llengua i la resolució de dubtes és factible. Així mateix, cal tenir en compte que la semipresencialitat promou la feina mitjançant les TIC i una sola sessió presencial per setmana.

Actualment, estudiar llengua catalana no és només una opció de coneixement lingüístic en el sentit més filològic del terme, sinó que esdevé un instrument imprescindible per a la integració i el coneixement de la cultura catalana d’avui i, en conseqüència, la pedra angular d’una societat rica, plural i cohesionada entorn de la llengua que li és pròpia.

Comentarios
Multimedia Diari