La formació, palanca de la transició ecològica a Tarragona

16 junio 2022 11:03 | Actualizado a 16 junio 2022 11:03
Teresa Berenguer Mestres
Comparte en:

L’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre del quart trimestre del 2021 elaborat per la Universitat Rovira i Virgili apunta que la demarcació no superarà la crisi del 2020 fins a finals d’any, una previsió que es pot veure alterada per la guerra d’Ucraïna i la crisi de subministrament derivada d’aquesta. En tot cas, aquesta recuperació haurà de ser pilotada pels sectors econòmics clau del territori, que necessàriament hauran d’emprendre una innegable modernització i una inajornable transició ecològica per afrontar el repte majúscul del canvi climàtic

Un d’aquests sectors és la indústria petroquímica. És ben sabut que el complex petroquímic del Camp de Tarragona és ara mateix el més important de Catalunya, d’Espanya i del sud d’Europa. La seva producció suposa un 25% del total espanyol i tan sols en aquest polígon s’hi genera el 30% del producte interior brut del territori tarragoní i hi depenen més de 10.000 llocs de feina directes i indirectes. Però al territori hi ha d’altres sectors igualment capaços d’estirar el fil de la recuperació econòmica, com el turisme, que abans de la pandèmia estava en plena alça (la demarcació va registrar el 2019 més de 20 milions de pernoctacions) o el Port de Tarragona, el cinquè més important de l’Estat i el primer pel que fa al trànsit de cereals i farines gràcies al seu paper com a hub logístic i dinamitzador de la indústria de la demarcació.

Està constatat que la Formació Professional Ocupacional contribueix molt activament a possibilitar oportunitats professionals a persones que es troben en una situació laboral molt complicada

Ara bé, la majoria d’aquestes indústries tenen un fort impacte sobre l’entorn, d’aquí que la mirada mediambiental hagi de ser prioritària a l’hora d’afrontar la reconversió econòmica. Nombroses directives mediambientals europees i nacionals ja obliguen el sector industrial a fer fortes inversions per adoptar millores tecnològiques i mediambientals per tal que la seva activitat sigui cada cop més sostenible i respectuosa amb l’entorn. Però més enllà de les obligacions legals, hauria de ser la pròpia responsabilitat de les empreses, avui sota la denominació ESG (ambiental, social i de govern), la que permeti potenciar aquests compromisos amb l’entorn.

I és que en un context de crisi econòmica creixent (la taxa d’atur a la demarcació de Tarragona durant el primer trimestre de 2022 va arribar al 12,8% de la població) i amb l’horitzó d’un canvi climàtic imparable, saber trobar l’equilibri entre potenciar els sectors clau i alhora preservar el medi ambient és una qüestió crucial per al territori. Optar per la transició ecològica i energètica per ser cada cop més sostenibles és, doncs, irrenunciable.

La clau de volta d’aquest complex encaix ha de passar per la transformació del model de producció i per la formació. Precisament per tal de posar en marxa aquest “canvi verd”, la Unió Europea ha creat els Fons Next Generation, una línia d’ajuts econòmics dissenyats inicialment per restaurar els danys econòmics i socials provocats per la pandèmia de la covid-19 i possibilitar la transformació, recuperació i modernització de l’economia. Aquests fons volen ser una oportunitat per impulsar la transició ecològica i digital i s’han dotat de 750.000 milions d’euros per finançar projectes transformadors i avançar cap a un país més verd, digital, cohesionat i igualitari. Una eina que pot ser el desllorigador per tal que el Camp de Tarragona s’encamini de manera decidida cap a aquesta transformació més sostenible de la seva productivitat i que ha d’anar de bracet d’una formació i capacitació adequades.

Perquè, per tal de garantir-ne la viabilitat, és imprescindible que tota transformació, sigui del caire que sigui, vagi acompanyada d’una bona formació i qualificació de les persones que hauran de pilotar-la i executar-la. Per això, aquests fons socials europeus per a la recuperació inclouen inversions importants en projectes del que s’anomena Formació Professional per a l’Ocupació (FPO), un conjunt d’accions formatives per millorar les competències i qualificacions de la població activa adreçades a persones en edat laboral que vulguin accedir a una ocupació, promocionar-se en la que ja tenen o simplement augmentar els seus coneixements.

En un context de crisi econòmica creixent i amb l’horitzó d’un canvi climàtic imparable, saber trobar l’equilibri entre potenciar els sectors clau i preservar el medi ambient és una qüestió crucial per al territori

Aquest programa de formació professional, gestionat a Catalunya pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Consorci per a la Formació Continua, juntament amb diversos centres col·laboradors, pot esdevenir una molt bona opció per qualificar i requalificar la població (tant l’activa com l’aturada) d’aquest territori.

Està constatat que la Formació Professional Ocupacional contribueix molt activament a possibilitar oportunitats professionals a persones que es troben en una situació laboral molt complicada i també a altres que ja estan treballant, que han pogut millorar el seu nivell de qualificació personal. Les formacions de llarga durada són certificats de professionalitat oficials amb reconeixement al sector productiu en l’àmbit català, estatal i europeu. Inclouen nombroses especialitats formatives, com la de Seguretat i Medi ambient, molt idònies per als professionals que s’hauran d’implicar en aquest procés de transformació sostenible.

Els itineraris inclosos en els programes de formació professional poden proveir la indústria i els diferents sectors econòmics de professionals especialitzats i qualificats per emprendre el camí del sector cap a la transició. Una adequada formació, així, pot convertir-se en la palanca per aquest necessari canvi de model productiu a les comarques de Tarragona que ha de permetre superar la crisi tot fent compatibles indústria i sostenibilitat. Tot un repte per a l’economia, el medi ambient i les persones del territori.

Comentarios
Multimedia Diari