L’actor, guionista i vocalista tarragoní, Oriol Grau, ha pronunciat aquesta tarda el Pregó de Santa Tecla 2023 des de la Plaça de la Font. Abans però, el primer Toc de Pregó, interpretat pels Macers de la Ciutat, ha posat solemnitat a l’acte. A continuació, la consellera de Cultura i Festes, Sandra Ramos, ha glossat des del balcó principal de l’Ajuntament la figura del pregoner d’enguany, qui anteriorment ha signat el llibre d’Honor del Consistori.
La consellera Ramos ha presentat el pregoner com “ambaixador impagable de la Cultura no només de Tarragona sinó de tot el país, el seu talent ha estat, és i serà la millor carta de presentació de la nostra Ciutat”. Ramos ha fet repàs a la seva trajectòria professional com a actor, director, músic, guionista, promotor, gestor, docent i fins i tot dibuixant: “Ets la ràdio, la tele, la padrina Josefina, La Cosa Nostra, Plats Bruts, en Palomino, el Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas, la Sala Trono, la Gramola de la iaia i no acabaríem”
A continuació, Oriol Grau ha llegit el Pregó emocionat per l’honor i responsabilitat que aquest comporta. “En els darrers anys, l’Ajuntament ha tingut la gentilesa de nomenar-me Tecler d’Honor, Perpetuador, i ara, Pregoner», i adreçant-se a l’alcalde Viñuales ha continuat «compartim l’amor incondicional per Tarragona, aquest tarragonisme ha estat l’autèntica i poderosa raó per la qual vaig acceptar l’encàrrec de pregoner”.
#pregó #SantaTecla2023 L'actor i guionista Oriol Grau ja parla als tarragonins i tarragonines que l'escolten des de la plaça de la Font. pic.twitter.com/DWKjCKLqdv
— Diari de Tarragona (@diaridtarragona) September 21, 2023
El pregoner ha començat recordant les festes de Santa Tecla de la seva infantesa, com “la mínima expressió” i la revifalla d’aquestes amb l’arribada del primer ajuntament democràtic, quan es volia una festa per a la gent d’aquí”. Oriol Grau ha posat en valor la represa d’aquells elements de la cultura popular, entre molts, la recuperació del ball parlat de Dames i Vells el 1981.
El pregoner ha recordat també els seus inicis com actor a l’Escola Municipal d’Art Dramàtic de Tarragona Josep Ixart, on es va formar, i les seves primeres passes, amb tant sols disset anys, al ball parlat de Dames i Vells, ”la mostra de teatre popular més genuïnament tarragoní que tenim des del 1514”.
Oriol Grau ha tingut un record especialment emotiu cap a la seva colla i ha explicat “en aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l’ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m’ha donat a la vida”. El Pregoner ha finalitzat reivindicant el món del teatre i “un projecte cultural com es mereix aquesta ciutat”.
Oriol Grau Elías ha volgut tancar el seu pregó amb quatre precs a tots els tarragonins i tarragonines a partir de les paraules de quatre pregoneres tarragonines anteriors a ell: la primera de l’Ajuntament Democràtic, Maria Aurèlia Capmany, on feia una crida a viure la festa; un segon prec basat en les paraules de la seva antecessora Agnès Busquets on reclamava “nodrir-se de Cultura tot l’any”; Un tercer prec de la mà de la poetessa Montserrat Abelló per l’ús de la llengua catalana; i la darrera demanda, citant a la Pregonera de l’any passat, la periodista Danae Boronat, ha estat “esborrem per sempre les desigualtats de gènere i acabem d’una vegada per totes amb els feminicidis. Ens volem vives!”.
Tot seguit, alcalde i pregoner han onejat la Senyera al balcó i han encès la metxa que ha donat inici a la tradicional Tronada, a càrrec de la Pirotècnia Martí, de Borriana (Plana Baixa).