Un centenar de persones reivindiquen el llegat de l’1-O a Tarragona en la commemoració del cinquè aniversari

Els manifestants senten decepció i critiquen els dirigents polítics, però també asseguren que no es «rendeixen»

01 octubre 2022 13:29 | Actualizado a 01 octubre 2022 20:32
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un centenar de persones s’han aplegat aquest dissabte a Tarragona per reivindicar el llegat de l’1 d’Octubre en el cinquè aniversari del referèndum. Les entitats independentistes han organitzat l’acte de commemoració que s’ha fet a les portes de l’Institut Martí Franquès, un dels centres de votació, on s’ha desplegat una estelada gegant i s’ha llegit un manifest. Molts dels manifestants han afirmat que se senten decebuts amb els dirigents polítics perquè no han fet efectiu el mandat de l’1-O i els acusen «d’enganyar» als ciutadans. Tot i la «desmobilització» que viu el moviment independentista, en Pep Prats ha assegurat que no es poden «rendir»: «Ho tornarem a fer perquè és la voluntat del poble, cap autoritat ni repressió ho pot impedir».

L’acte de commemoració ha començat amb el parlament de la Rosa Rossell. Ella va fer de presidenta en una de les meses electorals de l’Institut Martí Franquès, on no hi va haver cap carrega policial. Tot i això, Rossell ha recordat que els agents de la policia espanyola – que tenen la comissaria al costat del centre educatiu- els van amenaçar i intimidar durant tota la jornada. En la seva intervenció, ha explicat que quan li van proposar que expliqués com va viure aquell dia a l’acte, primer es va negar perquè, diu, que la diria molt grossa per la situació política actual i que això la portaria a acabar detinguda a la comissaria.

Amb tot, ha decidit explicar com va viure l’1-O i ha recordat amb il·lusió que va ajudar a votar a gent gran: «Veure un avi que estava plorant amb la papereta al cor dient voto amb el meu cor, llavors penses com els polítics han malbarat la il·lusió d’un poble, han aconseguit que els independentistes ens avorrim d’escoltar-los. Estic molt decebuda amb tot el Govern i amb tot el que ha passat durant aquests cinc anys», ha expressat.

Comparteix opinió, en Pep Prats i l’Anna Guash, els quals també han participat en la commemoració. Diuen que senten molta emoció i alhora tristesa per tots els «esforços» que han fet durant aquests anys. «És una desmoralització, però a la vegada, som molt conscients que si no es lluita no es guanya. Els partits no ens han continuat acompanyant, la gent hi som, però si no t’ajuden els que estan a les àrees de decisió les coses no tiren endavant i han fet que ens desmobilitzem totalment», ha manifestat Guash. També ha assegurat que la gent manté l’esperit de l’1-O per tornar-lo a fer, tot i que hagin perdut «força».

En Pep Torrents ha lamentat la poca mobilització en una data tan assenyalada i ha afirmat que els partits polítics els han «enganyat i venut». «Ens han deixat amb el cul a l’aire, l’1-O hauria d’haver sigut cada dia fins a aconseguir-ho», ha comentat. El seu amic, en Jordi Gibert, ha explicat que des dels catorze anys que lluita per assolir la independència del país. «La sensació és de vergonya, he estat militant 23 anys a ERC perquè, ara, arribat el moment es baixin els pantalons a canvi de l’indult del senyor Junqueras. Ho trobo la vergonya més gran de Catalunya», ha opinat. I ha afegit: «Ni oblit ni perdó, no vull saber res d’Espanya i des de l’1-O encara menys, per moltes hòsties que ens fotin serem catalans, mai espanyols», ha reblat.

Per la seva banda, la secretaria de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Tarragona, María José Pérez, ha defensat que van aconseguir una «fita històrica» fent el referèndum amb condicions «desfavorables» i amb «molta repressió i violència» per part de la policia espanyola. Pérez ha reclamat que es compleixi el mandat democràtic que va sortir de les urnes del primer d’Octubre i ha fet una crida a mobilitzar-se aquesta tarda a Barcelona. L’acte ha acabat amb el Cant dels Segadors i l’Estaca i amb crits a favor de la independència.

Òmnium exigeix obrir un «nou cicle polític»

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reclamat que s’obri un «nou cicle polític» per no renunciar a la «força col·lectiva» que es va aconseguir amb el referèndum de l’1-O. Antich ha assegurat que cinc anys després, la «incapacitat política ha generat desànim, frustració i desorientació». «Aquell poder que vam acumular avui està erosionat i malmès», ha dit. Òmnium ha criticat en un acte de commemoració del referèndum la situació política i la crisi entre els partits del Govern. «La batalla partidista, els enfrontaments, les disputes estèrils i els desacords han provocat una situació de paràlisi institucional i de bloqueig polític», ha sostingut Antich, que també ha demanat «sortir d’aquest cicle de frustració».

Òmnium ha afirmat que la seva direcció està disposada a «actuar, construir i avançar» per aconseguir la república catalana. «La societat civil organitzada està en condicions de compartir una estratègia. Ha arribat el moment que els partits polítics demostrin si volen aquesta estratègia compartida», ha reclamat el seu president.

Antich ha valorat el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i ha assegurat que Catalunya «va aconseguir l’acumulació de poder col·lectiu més grans dels darrers 300 anys». «Vam resistir a la brutalitat policial que a hores d’ara continua impune, vam paralitzar el país i vam fer trontollar el regne d’Espanya», ha dit. Segons Antich, l’1-O va ser un «èxit col·lectiu» que no va ser «suficient». «No tenim la república catalana», ha lamentat.

Comentarios
Multimedia Diari