12 milions de calçots de bona qualitat

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida Calçots de Valls preveuen una molt bona temporada afavorida pel fred dels últims dies

19 mayo 2017 16:30 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El novembre passat, els pagesos van començar a arrencar els primers calçots de la temporada. Tot i que no era el moment òptim perquè encara eren massa tendres, alguns ja van aprofitar per collir els brots més madurs que, en comparació amb els calçots de plena temporada, tenen un preu final lleugerament més elevat, rondant els 14-15 cèntims.

El moment àlgid d’aquest producte, però, arriba justament ara, entre gener i febrer, quan els calçots han tingut temps de fer tot el seu procés. La previsió és que es produeixin un total de 70 milions de calçots a arreu del país, mantenint-se a la mateixa línia dels últims anys.

En el cas concret de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que vetlla per la qualitat del producte, s’espera poder igualar la producció de l’any passat, situada en 12 milions, i, fins i tot, poder-la superar, «però sempre és difícil establir una xifra. Fins que no acabem la temporada no en podrem fer el recompte», explica el president de la IGP, Francesc Amill.

Més enllà de la quantitat, que per ara sembla que va per bon camí, Amill destaca la qualitat del producte. El fred d’aquests últims dies i la pluja són els millors aliats dels calçots, ja que, segons el president de la IGP calçot de Valls, «fa que siguin més gustosos». Els dos requisits s’han complert, de manera que bona cara als calçots. Pel que fa als preus, se situen a 12 cèntims.

Qualitat i proximitat

La IGP Calçot de Valls acull a una cinquantena de productors de quatre comarques del Camp de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, zones que el Consell Regulador considera aptes per a la producció de calçots. En total, són 200 hectàrees que acullen des del pagès que té un petit tros que distribueix a particulars a grans productors que venen a Mercabarna.

Els calçots de la IGP es caracteritzen per ser cultivats amb pràctiques tradicionals. A més a més, en el moment de vendre’ls, la Indicació estableix que s’han de presentar en feixos de 25 i 50 unitats i complint una sèrie de característiques: han d’estar sencers, sans, sense humitats exteriors anormals, olors ni gustos estranys, nets, però mai rentats. Quant a les mides, la IGP exigeix que tinguin una cama blanca de 15 a 25 centímetres de llarg i un diàmetre d’entre 1,7 i 2,5 cm me

Comentarios
Multimedia Diari