A la Cansaladeria Maria Jesus són carnissers i psicòlegs

Fa tres anys, la Maria Jesus va decidir posar-se al capdavant del negoci de la Part Alta on havia treballat més de trenta anys. El seu fill Marc l'ajuda des de l'obrador

19 mayo 2017 15:34 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En Marc Torija és psicòleg i fa de carnisser i la Maria Jesús Alfaro, la seva mare, és carnissera i fa de psicòloga. Així comença la història dels propietaris de la Cansaladeria Maria Jesus, situada al carrer Merceria, al cor de la Part Alta.

Fa tres anys, la Maria Jesus va decidir posar-se al capdavant del negoci on ha passat més de mitja vida, després que els propietaris, en Josep i la Rosa, es jubilessin. El negoci, que fins llavors es deia Cansaladeria Guivernau, va passar a ser Cansaladeria Maria Jesus. «Vaig dir a la família que no volia començar aquesta aventura sola», explica la Maria Jesus.

El seu fill, en Marc, justament acabava els seus estudis de psicologia i va decidir apartar la seva vocació per posar-se al costat de la seva mare. Ara, en Marc s’encarrega de fer les llonganisses i les botifarres a l’obrador, i la seva mare atén al públic davant del taulell. «Em conec totes les penes i alegries de les meves clientes i m’agrada poder ajudar-les i aconsellar-les», assegura Maria Jesus. Les seves vocacions s’han creuat. I potser aquest és un dels factors que fa que la cansaladeria tingui tanta màgia.

Tot va començar quan, Maria Jesus, amb 18 anys, va entrar a la Cansaladeria Guivernau –fundada l’any 1970–, a buscar feina. De seguida es va incorporar i va treballar 31 anys darrere del taulell atenent als clients de la Part Alta. Fa tres anys, es va quedar amb el negoci i, des del principi, compta amb l’ajuda del seu fill, que treballa a l’obrador. «No m’agradava la idea que la botiga tanqués. Per això vaig prendre la decisió», assegura la propietària.

La Cansaladeria Maria Jesus ofereix tot tipus de productes fets a casa, des de llonganisses, xoriços i mondongos fins a menjar fet, com canelons, escalivada, mandonguilles o croquetes. «Tot fet a casa», assegura en Marc Torija, l’encarregat de fer-ho.

A una de les parets de la botiga es pot veure una exposició fotogràfica d’imatges de Setmana Santa, fetes per en Marc, que també és aficionat a la fotografia. «Depenent de la temporada de l’any, decorem la botiga d’una manera o altra. Per Sant Magí posem càntirs i per Carnaval, disfresses i barrets», explica en Marc.

La Cansaladeria té màgia. La Maria Jesus i en Marc es dirigeixen a les clientes pel seu nom. I això no passa a tot arreu. «Som un negoci familiar i estem i servim a la clientela per sobre de tot. Si ens demanen alguna cosa, ho fem, i si no podem fer-la, busquem tots els mitjans per aconseguir-ho», explica en Marc, que assegura que els plats estrella són el mondongo i els canelons.

«El mondongo és una botifarra negra amb espècies, pebre i pinyons. Però no puc descobrir la recepta, és secreta», diu en Marc bromejant. La majoria de clients de la cansaladeria són persones grans, tot i que asseguren que «els joves vénen cada vegada més». La Maria Jesus es queixa del poc aparcament, comenta. La Cansaladeria Maria Jesus no és l’única de la Part Alta, però el tracte i l’estima als clients sí que és únic.

Comentarios
Multimedia Diari