Agustí Domingo (Castellvell): ‘Santa Anna és un motiu clau per a la nostra identitat’

L'alcalde de Castellvell, Agustí Domingo, parla de les festes de Santa Anna, del seu tret identitari i de la importància que té pels vilatans

20 julio 2017 08:39 | Actualizado a 20 julio 2017 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:


Segons opina l’alcalde de Castellvell, Agustí Domingo, totes les edats han d’anar encabides dins la programació de festes. Enguany han apostat aferrissadament pel teixit infantil amb la creació de tallers. És el cas del taller de Diables i el de circ. Amb tot, també es revifen iniciatives d’esports tradicionals. N’és exemple el torneig de Bitlles del dia 30.

- A Castellvell ja hi deu haver ambient festiu amb l’apropament de les festes...
- Sens dubte sí. Ja hem dut a terme uns actes lúdics previs a la festa, però. Amés, creiem que per gaudir millor de les activitats que organitzem és potser més adient col·locar-les de cara al cap de setmana. 

- Quins actes s’han fet fins ara?
- Hem dut a terme trobades lectores, una festa del grup dels Armats, dues inauguracions de les exposicions de l’Associació de Dones i una altra de gent gran, una competició de natació i també hem celebrat 26 anys de la marxa nocturna, entre altres actes. Ens agrada que els habitants del poble esperin les festes amb il·lusió i donem pes al fet que totes les franges d’edat estiguin cobertes i ateses.

- Quina importància tenen les festes per als vilatans?
- Les festes de Santa Anna esdevenen un motiu clau i important per a la nostra identitat. Santa Anna és la patrona del poble i sigui des del vessant lúdic com religiós, volem que cadascú se la senti seva.

- Hi ha novetats enguany pel que fa al programa?
- Tot i que els actes de cada any són força rotatius, enguany podem dir que hi ha el tobogan pels petits. El que més ens agrada és que els actes s’esperin, i per això han de ser coneguts.

- Quins reptes creu que s’assoleixen amb aquestes festes?
- En realitat, les festes són també un trampolí per poder treballar amb els més petits. Organitzem tallers formatius de diferents vessants per tal que ells visquin la festa major i se’n sentin col·laboradors. De fet, molts d’aquests són novetat d’enguany. Volem que les generacions joves s’impliquin perquè garanteixin la pervivència d’unes festes que es duen a terme des de temps immemorables. 

- Quins són els actes imperdibles?
- Per als creients, la missa de la patrona, i per a la resta, els balls principals. Val a dir que la trobada d’Annes acull moltes dones. Sens dubte, les Annes dels voltants també estan convidades. Juntament amb aquesta trobada, que es du a terme a l’ermita, també es fa una ofrena floral a la Mare de Déu molt lluïda. Tenir una programació variada serveix de crida pels habitants dels pobles veïns. Tot i que no hem fet cap estudi d’impacte, evidentment, els habitants es multiplicaran.

- Si hagués de fer una crítica a la festa, què diria que manca?
- Amb les festes, estem en aprenentatge continu. Acostumem a fer autocrítica en acabar i cada any que passa, ens esforcem per millorar.

 

Programa d'actes, del 20 al 30 de juliol:

  • Divendres 21 de juliol 
    Pregó (20.30 h). El farà l’historiador Esteve Sugranyes. Després aperitiu i correfoc de Diables i Cabra de Reus. Sopar de motxilla (22.30 h). I després sessió musical amb DJ Nacho Lascasas (00.00h).

  • Dissabte 22 de juliol
    Tallers de capgrossos (10 h). 
    Tradicional remullada (13.30h). A la plaça de l’Ajuntament. A continuació, cercavila de Festa Major (18 h), amb la Cucafera, Lluartons i capgrossos i batucada dels Esmutcats amb colles de Montbrió i Escornalbou. Ball de festa major (00.00 h). 
     

  • Diumenge 23 de juliol
    Missa Solemne (12 h). Parròquia de Sant Vicenç. També farà el dia 26. Seguit d’un vermut Txaranguero (13h) i una sessió d’espectacle amb les Xiques del 17 (18.30h). 

  • Dilluns 24 de juliol
    Taller de diables a la Pista de les antigues escoles (20.30 h), dut a terme per la colla dles Banyuts, naturals de Castellvell. 

  • Dimarts 25  de juliol. Sant Jaume: Al carrer Major es disposarà la novetat d'enguany un tobogan gegants pels infants que fa 75 metres de llarg. Estarà durant tot el dia. I, a partir de les 20 hores es durà a terme el Concurs de Llençament d'olives, el qual està promogut per la secció Excursionista. 

  • Dimecres 26 de juliol. Santa Anna: Missa solemne a l'ermita de Santa Anna (9h). A les 11h taller de circ pels petits a càrrec del grup Passabarret. A les 12h una altra missa a l'església. Continua la jornada amb la tradicional trobada d'Annes a l'ermita (20.30h), on es fa una ofrena floral a la Mare de Déu i un petit refrigeri.  
  • Dijous 27 de juliol :Es durà a terme el concurs entre solters i casats. Seguit de la celebració del concurs amb imatges de la Festa Major (concurs Petitscurts), un acte que organitza l'Associació de Timbalers i la regidoria de Cultura. A les 22 hores, cinema a la fresca i a les 12 de la nit hi haurà un castell de focs, els quals s'encendran des del terrat de l'Ajuntament. 
  • Divendres 28 de juliol: Entrega de premis dels curts i al vespre projecció de l'òpera 'Liceu a la fresca'. Es durà a terme dalt de l'ermita de Santa Anna. 
  • Diumenge 30 de juliol: Torneig de bitlles catalanes a càrrec dels Rajolers. Acudiran gents de diferents pobles. 
 

 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari