Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Cesk Freixas: 'La meva música incita a pensar'

Entrevista al cantautor català que actuarà aquest dijous a Vila-seca

Ariadna Escoda

Whatsapp
El cantautor Cesk Freixas actuarà aquest dijous als Jardins de la Biblioteca de Vila-seca. Foto: Juan Miguel Morales

El cantautor Cesk Freixas actuarà aquest dijous als Jardins de la Biblioteca de Vila-seca. Foto: Juan Miguel Morales

- Fa relativament poc s’ha aprovat la polèmica ‘Llei Mordassa’. El seu últim disc Protesta podria convertir-se en un crit de resistència?

- La situació en què ens trobem avui en dia després de l’aprovació de la Llei Mordassa és alarmant, però penso que s’hauria de fer una autocrítica contextualitzada i valorar si realment vivim en una democràcia de qualitat. Protesta va néixer amb la voluntat de posar sobre la taula el debat necessari que la cultura ha de servir per qüestionar-nos coses i alhora posar de manifest que estem en un moment de resistència envers una democràcia digne.

- Canviem d’ubicació; creu que seria extrapolable l’esperit que transmet la seva música a Grècia?

- Crec que sí, si entenem aquest esperit amb una base constructiva i que té l’objectiu de trencar realitats establertes. La música ens serveix per plantejar-nos canviar realitats que semblen intocables i plantejar-nos si realment són vàlides. Per mi, Grècia és un referent en molts sentits, per exemple en la capacitat de mobilització o el fet de consultar decisions trascendentals per al país. Però no és l’únic referent; a l’Europa del Sud també hi ha Xipre, que sempre ha qüestionat la validesa del sistema capitalista.

- Normalment, la gent confessa que a mesura que es fa gran es torna menys revolucionària. En el seu cas, és així?

- Diria que no, encara que no t’ho puc assegurar. Fa uns quinze anys que tinc consciència política. A mesura que passen els anys m’adono que tinc més arrelada la consciència d’esquerres. Cada cop més crec que ens cal construir una societat més justa on el poble tingui una sobirania de les seves vides.

- Se’l considera una de les noves veus de la cançó d’autor als Països Catalans. Com es pren aquesta etiqueta?

- Les etiquetes fan una mica de respecte. Jo només intento fer coses que ja he escoltat en altres cantautors actualitzant el discurs al nostre context actual, adaptant-lo als matisos econòmics i socials. A casa nostra, la música ha servit per acompanyar moments de canvi. La meva música, a l’igual que la de la resta de cantautors, incita a pensar. Aquest seria un dels objectius del gènere de la música de cantautor, però també hi ha el de normalitzar-lo.

- En la seva carrera també ha escrit relats curts. Com va anar l’experiència?

- La veritat és que va ser enriquidora. En definitiva, vaig utilitzar el mateix sistema per escriure els relats curts que a l’hora d’escriure cançons.Em vaig deslliurar de l’estructura musical i això em va permetre aprofundir en certstemes. 

- Dijous a la nit actua a Vila-seca. Nota diferència entreel públic del nord i el del sud dels territoris?

- La veritat és que sí. És curiós. Serà per la climatologia o per altres factors, però a Catalunya la reacció del públic és més freda, mentre que al País Valencià un concert de cantautor es veu com un acte polític.

- En general, considera que la societat catalana és revolucionària o, pel contrari, està més aviat adormida?

- M’atreviria a dir que malauradament no som una societat majoritàriament revolucionària. Segurament és per les conseqüències del discurs de la por, que frena tota opció de canvi. Queda molta pedagogia per fer, especialment a nivell municipal.

Temas

  • CONTRAPORTADA

Comentarios

Lea También