Más de Naltros

Com fer front als excessos nadalencs?

Redacció

Whatsapp
Com fer front als excessos nadalencs?

Com fer front als excessos nadalencs?

Segons els últims estudis, es calcula que durant les festes de Nadal una persona pot arribar a guanyer entre 2 i 3 quilos de mitjana. Aquest increment de pes és causat principalment per:

- Dies seguits de menjars copiosos i de sobretaula, en la qual s'ingereix molta més quantitat d'aliments d'alt valor calòric i rics en greixos, a més de l'excés de dolços i torrons, d'alt índex glucèmic.

- Un descens del nivell d'exercici físic i un increment del sedentarisme que comporten aquestes celebracions per tractar-se sobretot de festes familiars i d'estar més a casa.

A aquest fet li hem d'afegir un altre fet preocupant i és que molta d'aquesta gent comença, inmediatament després de les festes, una dieta per a contrarestar els quilos guanyats sense consell d'un professional sanitari. Per aquest motiu a continuació detallem una sèrie de recomanacions a tenir en compte.

Recomanacions en cas de voler fer una dieta en acabar les festes:

Per a recuperar-se dels excessos i adoptar uns bons hàbits alimentaris durant tot l'any, després del Nadal l'objectiu serà baixar els quilos extra que s'han agafat i aprofitar per començar l'any adquirint hàbits saludables que inclouen: una dieta sana i exercici físic. Per tant ens caldrà:

* Evitar menjars pesats i copiosos innecesaris.

* Substituir els aliments més grassos i sucres per carns magres, peix, hidrats de carbonis de baix índex glucèmic (amb moderació), fruites (raïms, pinya, maduixes, papaia, taronja, llimona o poma, les més desintoxicants) i verdures (l'api i el fonoll són les més depuratives, però també tvindran molt bé les pastanagues, bledes, espinacs o porros, molt baixes en calories; es poden prendre crues o bullides amb una culleradetat d'oli d'oliva cru).

* Per a acompanyar aquests menjars, en lloc de refrescs i begudes alcohòliques podem prendre infusions (dent de lleó, poliol menta, anís, te vermell o verd) i molta aigua.

* Entre hores, podem prendre sucs espremuts a base de fruites i verdures.

* Sempres cuinar productes sense greixos, amb poca sal i millor al forn, a la planxa, bullits o al vapor, evitant en tant que sigui possible els fregits.

* Prendre amb regularitat alguns iogurts desnatats per renovar la flora intestinal.

Decàleg per a un pla dietètic correcte

Una dieta seriosa no ha de plantejar objectius excessivament amplis: un pla dietètic correcte és el que permet perdre pes de forma suau però continuada de sis a deu setmanes sense renunciar a cap aliment fonamental.

* Menjar cinc vegades al dia: la dieta ha de contenir un bon desdejuni, un dinar correcte i un sopar lleuger, més un berenar matinal i un berenar suau al capvespre.

* Contra el que es creu, repartir els aliments en cinc menjades diàries és millor que saltar-se el menjar i sopar. Quan no es menja, el metabolisme basal s'inhibeix i crema poques calories, amb el que s'aconsegueis l'efecte contrari: en comptes d'aprimar-se un s'estanca o fins i tot s'engreixa.

* Evitar les dietes dissociades, no són saludables.

* Seguir la Dieta mediterrània. La dieta idònea ha de contenir aliments naturals i poc sofisticats, cuinats sense grasses animals. No és caxual l'èxit de la dieta mediterrànea: llegums, arròs i pasta, vegetals i hortalisses, oli d'oliva, molt peix, menys carn, i abundant fruita.

* Ingerir molta aigua

Col.legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona

Temas

  • SALUD

Comentarios

Lea También