Com fer front als excessos nadalencs?

19 mayo 2017 23:42 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Segons els últims estudis, es calcula que durant les festes de Nadal una persona pot arribar a guanyer entre 2 i 3 quilos de mitjana. Aquest increment de pes és causat principalment per:

- Dies seguits de menjars copiosos i de sobretaula, en la qual s'ingereix molta més quantitat d'aliments d'alt valor calòric i rics en greixos, a més de l'excés de dolços i torrons, d'alt índex glucèmic.

- Un descens del nivell d'exercici físic i un increment del sedentarisme que comporten aquestes celebracions per tractar-se sobretot de festes familiars i d'estar més a casa.

A aquest fet li hem d'afegir un altre fet preocupant i és que molta d'aquesta gent comença, inmediatament després de les festes, una dieta per a contrarestar els quilos guanyats sense consell d'un professional sanitari. Per aquest motiu a continuació detallem una sèrie de recomanacions a tenir en compte.

Recomanacions en cas de voler fer una dieta en acabar les festes:

Per a recuperar-se dels excessos i adoptar uns bons hàbits alimentaris durant tot l'any, després del Nadal l'objectiu serà baixar els quilos extra que s'han agafat i aprofitar per començar l'any adquirint hàbits saludables que inclouen: una dieta sana i exercici físic. Per tant ens caldrà:

* Evitar menjars pesats i copiosos innecesaris.

* Substituir els aliments més grassos i sucres per carns magres, peix, hidrats de carbonis de baix índex glucèmic (amb moderació), fruites (raïms, pinya, maduixes, papaia, taronja, llimona o poma, les més desintoxicants) i verdures (l'api i el fonoll són les més depuratives, però també tvindran molt bé les pastanagues, bledes, espinacs o porros, molt baixes en calories; es poden prendre crues o bullides amb una culleradetat d'oli d'oliva cru).

* Per a acompanyar aquests menjars, en lloc de refrescs i begudes alcohòliques podem prendre infusions (dent de lleó, poliol menta, anís, te vermell o verd) i molta aigua.

* Entre hores, podem prendre sucs espremuts a base de fruites i verdures.

* Sempres cuinar productes sense greixos, amb poca sal i millor al forn, a la planxa, bullits o al vapor, evitant en tant que sigui possible els fregits.

* Prendre amb regularitat alguns iogurts desnatats per renovar la flora intestinal.

Decàleg per a un pla dietètic correcte

Una dieta seriosa no ha de plantejar objectius excessivament amplis: un pla dietètic correcte és el que permet perdre pes de forma suau però continuada de sis a deu setmanes sense renunciar a cap aliment fonamental.

* Menjar cinc vegades al dia: la dieta ha de contenir un bon desdejuni, un dinar correcte i un sopar lleuger, més un berenar matinal i un berenar suau al capvespre.

* Contra el que es creu, repartir els aliments en cinc menjades diàries és millor que saltar-se el menjar i sopar. Quan no es menja, el metabolisme basal s'inhibeix i crema poques calories, amb el que s'aconsegueis l'efecte contrari: en comptes d'aprimar-se un s'estanca o fins i tot s'engreixa.

* Evitar les dietes dissociades, no són saludables.

* Seguir la Dieta mediterrània. La dieta idònea ha de contenir aliments naturals i poc sofisticats, cuinats sense grasses animals. No és caxual l'èxit de la dieta mediterrànea: llegums, arròs i pasta, vegetals i hortalisses, oli d'oliva, molt peix, menys carn, i abundant fruita.

* Ingerir molta aigua

Col.legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona

Comentarios
Multimedia Diari