Desplegament Test Ràpid Detecció VIH/SIDA a la farmàcia

19 mayo 2017 22:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest mes de juliol, ja seran 20 les farmàcies de la província de Tarragona que oferiran la prova ràpida per a la detecció precoç del VIH. Concretament: 16 al Camp de Tarragona (2 farmàcies de Valls i 2 al Vendrell que s’afegeixen a les 12 farmàcies de Tarragona i Reus que fins ara feien aquesta prova) i 4 a les Terres de l’Ebre: 2 farmàcies de Tortosa i 2 a Amposta.

Aquesta iniciativa neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

L’any 2012 es va iniciar una prova pilot en diverses farmàcies de Tarragona i Reus. Gràcies als bons resultats que ha tingut la seva implantació i al compromís que segueixen mostrant els farmacèutics com a agents de salut propers a la població –són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la SIDA i volen participar activament en la prevenció d’aquesta malaltia–, 2 farmàcies de Valls, 2 farmàcies del Vendrell, 2 farmàcies de Tortosa i 2 farmàcies d’Amposta s’han unit a aquesta iniciativa que ja comptava amb 12 farmàcies de Tarragona i Reus que fins ara feien aquesta prova. Així, una gran part de les localitats més poblades de la província ja compten amb farmàcies on es poden realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH.

Entre els objectius d’aquesta prova realitzada a les farmàcies, s’estableix incidir en la prevenció de la infecció per VIH, aprofitant la capil·laritat, l’accessibilitat i la confiança de la població amb què compten les oficines de farmàcia.

Així es pretén facilitar l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial, a través de les oficines de farmàcia (OF) que ja col·laboren en altres programes de reducció de danys a poblacions que presenten conductes de risc, i que no acostumen a adreçar-xe a la xarxa sanitària, a més d'evitar el retard del diagnòstic.

Aquesta prova, realitzada en farmàcies, ha permès detectar persones infectades pel virus, contribuint així a disminuir la propagació de la infecció i mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents,es pot iniciar el tractament ràpidament i millorar el pronòstic de la progressió de la infecció.

Farmàcies acreditades: AMALIA OLIETE MATHIOUX (Tarragona) GARCIA - PLANA C.B (Tarragona) GLÒRIA LLOPART-JORDI SIERRA (Tarragona) ESTHER FERNÁNDEZ CABRÉ (Tarragona) LAURA PAPACEIT SANSA (Tarragona) ANTONIO SALAZAR ECHAVARRIA (Tarragona) XAVIER BELLO PIGEM (Reus) NEUS CAELLES FRANCH (Reus) ANTON BRUFAU DE BARBERÀ (Reus) MERCÈ MADUELL CANALS (Reus) M. TERESA ORNOSA GISPERT (Reus) GERARD SANS BENET (Reus) FARMACIA GAMUNDI C.B. (Tortosa) MONTSERRAT RENAU DOMINGO (Tortosa) M. CARME ALBELLA BELTRAN (Amposta) JUAN CARLOS MORAN SITJA (Amposta) LUIS FER, MAGDALENA ARNAL (Valls) FARMACIA GALIMANY C.B. (Valls) M. CARME MESTRES CATALÀ (El Vendrell) JAUME BONET SERRANO (El Vendrell)

En aquestes farmàcies es fa la prova de manera anònima i confidencial. El cost de la prova, cofinançada pel Servei Català de la Salut, només és de 10 €.

Què és la prova del VIH?

La prova del VIH / SIDA és una anàlisi de sang senzilla que detecta la presència d’anticossos contra el VIH dins l’organisme. Ha d’anar acompanyada d'una correcta informació (sobre la transmisió del VIH, com evitar-la, i sobre les possibles repercusions de la infecció) i de suport emocional abans i després de la prova.

Els  resultats s’obtenen a la mitja hora de fer- te la prova.

Per què he de fer-me la prova?

A  Catalunya  des de l’any  1981  s’han diagnosticat més de 15.000 casos de SIDA i s'estima que al voltant de 30.000 persones estan infectades pel VIH, tot i que moltes d'aquestes no ho saben.

Saber, al més aviat possible, si t'has infectat t’ha de permetre beneficiar-te d’un seguiment  mèdic,  accedir  a  un  tractament eficaç que millori la teva qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

Qui hauria de fer-se la prova del VIH?

Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s’ha exposat al virus mitjançant les relacions sexuals o la sang. És recomanable que es facin la prova del VIH/SIDA les persones que es tro- bin en alguna de les següents situacions:

* Els homes i les dones que han tingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixen si estaven infectades o no.

* Les persones que han compartit material utilitzat per injectar-se drogues.

* Les dones embarassades o les que pensin tenir un fill.

* Les persones que han tingut alguna infecció de transmissió sexual.

* Les parelles estables que volen deixar d’utilitzar preservatiu en les seves relacions sexuals.

Si has estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició pots anar, ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-te iniciar un tractament preventiu que podria evitar la infecció.

Quan hauria de fer-me la prova del VIH? Si has estat o estàs en qualsevol de les situacions de risc abans esmentades, és convenient que et facis la prova del VIH/SIDA

Només en el cas de fer-se el test quan han passat tres mesos des de la última pràctica de risc que es pot estar segur si una persona està infectada o no pel virus del VIH.

 

I recordi: davant de qualsevol dubte, consulteu el metge o farmacèutic.

 

 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari