El 90 % de les parelles que busquen un fill tenen èxit

19 mayo 2017 22:55 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Com neix l'Institut Conceptum Reus i Tarragona?

- Per la necessitat creixent de tractaments de fertilitat

Tanta demanda hi ha?

- Fa 40 anys que sóc ginecòleg i en els primers anys vaig observar que hi havia una gran quantitat de parelles que no aconseguien ser pares de forma espontània.

Així va prendre forma aquest centre de fertilitat?

- És un camp que sempre m'ha interessat moltíssim la fertilitat o l'estirilitat i vaig veure que hi havia prou volum per posar en marxa un centre que és multidisciplinari i perquè es necessita el coneixement de diferents disciplines. Va nèixer l'any 1995 amb laboratori complert.

Què vol dir?

- Abans de 1995 es feien parcialment els tractaments. Tot el que podíem fer aquí es feia aquí, i quan arribava el punt de necessitar un laboratori a ple rendiment, rebíem el suport de l'Hospital de Sant Pau. Ara fa vint anys vam completar el nostre laboratori i des d'aleshores hem anat incorporant tot el necessari per estar a l'avantguarda mundial.

Té el recompte dels pacients que ha tingut en aquestes dues dècades?

- Li diria milers i no ens equivocaríem

La infertilitat té cura?

- En medicina no hi ha un 100 % de res. Pràcticament, el 90 % de les parelles que busquen una criatura ara com ara la poden tenir. I dic poden tenir perquè hi ha un entrebanc econòmic que ho pot impedir.

Deixem de banda els diners.

- Tècnicament, una dona que té una matriu i una salut normal pot tenir fills.

En quin sexe es donen més casos d'infertilitat?

- Les tècniques de fecundació in vitro van nèixer arran de la necessitat de donar solució a les dones que tenien trompes de Fal.lopi obturades. Però amb els anys s'ha vist que la qualitat del semen dels homes també ha sigut motiu d'infertilitat.

Avui en dia, quina és la primera causa d'infertilitat?

- L'edat de les dones.

Com?

- Les dones, per diverses raons sociològiques han perdut 10-12 anys fèrtils i en funció de l'edat molts ovaris tenen un envelliment no esperat.

Tan greu és?

- Hem de pensar que és l'única cèl.lula del cos humà que no es renova des del naixement. A títol d'exemple només un 2 % de les dones de 40 anys queden embarassades de forma natural.

Els pacients de l'Institut Conceptum habitualment tenen més de 35 anys?

- Hi ha de tot, però és cert que al llarg de la meva vida professional hi ha hagut un canvi del perfil del pacient. Com és edat té una parella més pràctics hem de ser i tenir consciència que el pas del temps juga en contra nostre.

Venis a l'Institut és l'últim recurs de les parelles?

- Crec que el sistema sanitari públic és lent, però a la vegada la gent té el fals concepte que té temps.

Què vol dir?

- Moltes parelles de més de 35 anys vénen perquè no aconsegueixen l'embaràs, però no són conscients que l'edat òptima ja ha passat i les probabilitats cada cop són més minses. A partir dels 44 anys es precisen tècniques amb ovodonació.

La millor notícia és cada naixement que fan possible?

- M'emociono igual que el primer dia en cada naixement i pateixo tant com la mateixa parella cada cop que dono una mala notícia.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari