Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

'El Concurs és una finestra al món'

Entrevista a Xavi Gonzàlez, director del concurs de castells

Núria Jacas

Whatsapp
Gonzàlez, al costat d´un dels mítics cartells que duien el nom de les colles al Concurs en dècades passades. Foto: Pere Ferré

Gonzàlez, al costat d´un dels mítics cartells que duien el nom de les colles al Concurs en dècades passades. Foto: Pere Ferré

Xavier Gonzàlez Peranau. Tècnic de Festes de l’Ajuntament de Tarragona i, des de 2012, director del Concurs de Castells. Davant del repte de dirigir l’esdeveniment, es mostra tranquil gràcies a la bona feina de tot el seu equip, però amb la mateixa sensació que un casteller abans d’una gran diada. «Les proves a l’assaig han anat bé però a plaça tot pot passar».

- Quins són els canvis més significatius que veurem al 26è Concurs respecte del de 2014?

- Segurament el més significatiu és aquest nou sistema de rondes que nosaltres l’hem batejat com a ‘rondes encavalcades’.

- I què persegueixen?

- El canvi va encaminat principalment al fet no hi hagi temps morts i a crear un ritme constant. S’ha fet amb un doble objectiu: reduir el temps general i que l’estona que duri l’espectacle, hi hagi més intensitat.

- I creu que entre el món casteller, la mesura s’ha acceptat bé?

- Ens hem adonat que reduir el temps era una cosa desitjada per tothom. Les colles, quan passen una certa quantitat d’hores a plaça, diguem que les forces van minvant i el cansament cada vegada va en augment, i això el públic també ho nota.

- Quins factors els han portat a seure i a dir:«Hem de fer alguna cosa»?

- Quan vam agafar la projecció del que podria ser el Concurs del 2016 a partir de l’evolució que estan tenint les colles. Vam adonar-nos que el Concurs podria anar a acabar-se vora les cinc o sis de la tarda. Això ens va fer actuar i posar-nos a treballar abans que fos tard.

- I mirant aquesta evolució, no els crea un cert neguit pensar en com pot arribar a ser el Concurs en quatre o sis anys?

- Amb aquesta reflexió que hem fet des de la Comissió Assessora, ens hem adonat que el món casteller té una capacitat de reinventar-se importantíssima. Han sortit propostes molt més agosarades que la que ha sortit enguany, però que estem convençuts que d’aquí a dos o tres concursos s’acabaran aplicant.

- Quines coses es mantenen igual que en la darrera edició?

- De fet la majoria. El concepte de Concurs, aquest d’‘actuació individual’ o ‘actuació conjunta’, és el mateix. Com també es mantenen el tall dels castells que regulen aquesta normativa. És a dir, el 3 i 4d9f segueixen anant en ronda individual. Convertir aquests castells en ronda conjunta podria haver estat una altra mesura a aplicar per reduir temps. Però crèiem que en podrien haver d’altres.

- I en tot això, quin paper hi juga la Comissió Assessora?

- Doncs un paper definitiu. Per dir-ho d’alguna manera, és el fòrum on nosaltres recollim les aportacions per posar negre sobre blanc, de les normatives que regeixen el Concurs. El 75% dels qui formen la Comissió són castellers i, per tant, busquem que l’opinió sigui la màxima castellera possible.

- Al cap i a la fi, són els castellers els qui fan el Concurs.

- Exacte. A més, els resultats ens donen la raó. Quan ells opinen, ens donen solucions i les apliquem, acostumen a funcionar.

- El Concurs del 2014 va ser molt mediatitzat.

- Sí. Més de 300 periodistes acreditats, molts mitjans internacionals i nacionals i agències com Reuters, acreditant a fotògrafs de primera línia.

- I previsions per enguany?

- A la mateixa línia. El Concurs de Castells s’està convertint, cosa que n’estem molt orgullosos, en la finestra a través de la qual el món mira el món casteller. Que s’expliqui aquest fet patrimonial a través d’una diada que es fa a la nostra ciutat, ens enorgulleix i ens motiva.

Temas

  • CONTRAPORTADA

Comentarios

Lea También