'El Concurs és una finestra al món'

Entrevista a Xavi Gonzàlez, director del concurs de castells

19 mayo 2017 19:38 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Xavier Gonzàlez Peranau. Tècnic de Festes de l’Ajuntament de Tarragona i, des de 2012, director del Concurs de Castells. Davant del repte de dirigir l’esdeveniment, es mostra tranquil gràcies a la bona feina de tot el seu equip, però amb la mateixa sensació que un casteller abans d’una gran diada. «Les proves a l’assaig han anat bé però a plaça tot pot passar».

 

- Quins són els canvis més significatius que veurem al 26è Concurs respecte del de 2014?

- Segurament el més significatiu és aquest nou sistema de rondes que nosaltres l’hem batejat com a ‘rondes encavalcades’.

 

- I què persegueixen?

- El canvi va encaminat principalment al fet no hi hagi temps morts i a crear un ritme constant. S’ha fet amb un doble objectiu: reduir el temps general i que l’estona que duri l’espectacle, hi hagi més intensitat.

 

- I creu que entre el món casteller, la mesura s’ha acceptat bé?

- Ens hem adonat que reduir el temps era una cosa desitjada per tothom. Les colles, quan passen una certa quantitat d’hores a plaça, diguem que les forces van minvant i el cansament cada vegada va en augment, i això el públic també ho nota.

 

- Quins factors els han portat a seure i a dir:«Hem de fer alguna cosa»?

- Quan vam agafar la projecció del que podria ser el Concurs del 2016 a partir de l’evolució que estan tenint les colles. Vam adonar-nos que el Concurs podria anar a acabar-se vora les cinc o sis de la tarda. Això ens va fer actuar i posar-nos a treballar abans que fos tard.

 

- I mirant aquesta evolució, no els crea un cert neguit pensar en com pot arribar a ser el Concurs en quatre o sis anys?

- Amb aquesta reflexió que hem fet des de la Comissió Assessora, ens hem adonat que el món casteller té una capacitat de reinventar-se importantíssima. Han sortit propostes molt més agosarades que la que ha sortit enguany, però que estem convençuts que d’aquí a dos o tres concursos s’acabaran aplicant.

 

- Quines coses es mantenen igual que en la darrera edició?

- De fet la majoria. El concepte de Concurs, aquest d’‘actuació individual’ o ‘actuació conjunta’, és el mateix. Com també es mantenen el tall dels castells que regulen aquesta normativa. És a dir, el 3 i 4d9f segueixen anant en ronda individual. Convertir aquests castells en ronda conjunta podria haver estat una altra mesura a aplicar per reduir temps. Però crèiem que en podrien haver d’altres.

 

- I en tot això, quin paper hi juga la Comissió Assessora?

- Doncs un paper definitiu. Per dir-ho d’alguna manera, és el fòrum on nosaltres recollim les aportacions per posar negre sobre blanc, de les normatives que regeixen el Concurs. El 75% dels qui formen la Comissió són castellers i, per tant, busquem que l’opinió sigui la màxima castellera possible.

 

- Al cap i a la fi, són els castellers els qui fan el Concurs.

- Exacte. A més, els resultats ens donen la raó. Quan ells opinen, ens donen solucions i les apliquem, acostumen a funcionar.

 

- El Concurs del 2014 va ser molt mediatitzat.

- Sí. Més de 300 periodistes acreditats, molts mitjans internacionals i nacionals i agències com Reuters, acreditant a fotògrafs de primera línia.

 

- I previsions per enguany?

- A la mateixa línia. El Concurs de Castells s’està convertint, cosa que n’estem molt orgullosos, en la finestra a través de la qual el món mira el món casteller. Que s’expliqui aquest fet patrimonial a través d’una diada que es fa a la nostra ciutat, ens enorgulleix i ens motiva.

Comentarios
Multimedia Diari