El Danseu Festival de les Piles es consolida amb la tercera edició

El 'workshop' acabarà demà després de dues setmanes de treball de la mà de 25 participants i 7 destacats professors

19 mayo 2017 22:05 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Demà finalitza la tercera edició del Danseu Festival. En total, hauran sigut dues setmanes de classes amb importants i reconeguts ballarins, però també de tallers i activitats de dansa contemporània a nivell amateur. El petit poble de les Piles, a la Conca de Barberà, ha estat de nou l’escenari del certamen. Un municipi tranquil i aïllat, però que al mateix temps permet que el workshop es nodreixi de la interacció amb la gent del poble.

25 persones vingudes d’arreu han compartit espai durant tot aquest temps, el que crea «una molt bona atmosfera», destaca Zoé Bernabéu, una de les participants, de 21 anys i vinguda de França. «L’estiu passat vaig anar a un festival de Grècia, però no va ser el mateix perquè els participants no vivíem al mateix lloc i llavors no es creen els mateixos vincles», afegeix.

L’associació D-CreaN Dansa és l’organitzadora del festival, formada per sis persones i encapçalada per Pau Estrem. «El workshop s’ha consolidat i amb força rapidesa. Ve gent de tot el món i puc assegurar que el festival tindrà continuïtat», afirma Estrem.

Assegura que l’èxit d’aquesta iniciativa encara molt recent és el cartell que cada any ofereix el festival amb destacats professors. En el cas d’aquesta edició, el curs ha comptat amb el libanès Guy Nader; el belga Jos Baker; l’austríaca Iris Heitzinger; la directora de Cia. Lataimada, Olga Álvarez; i l’italià Giovanni Scarcella.

L’oferta es completa amb els dos membres de la companyia gallega La Macana: Caterina Varela i Alexis Fernández. «Aquest és el primer any que participem al Danseu i el que més m’agrada és la dimensió», explica Varela.

La gran quantitat d’inscripcions que rep l’organització avala aquest èxit. De fet, tant aquest any com l’anterior, més de 80 persones van voler prendre part del curs, «però volem que es tracti d’un grup petit de 25 persones, així que s’ha de fer una selecció. Respectem l’ordre amb el que arriben les inscripcions i, si veiem algú fora de lloc, li comentem», explica Pau Estrem.

 

Un intercanvi constant

El Danseu compta amb dos objectius, i el principal és l’intercanvi, tant entre professors i alumnes com entre el festival i les Piles. En aquest sentit, Zoé Bernabéu remarca que segons la procedència, la gent té diferents tècniques i visions de la dansa. «Pots parlar, compartir o discutir. És realment molt interessant», opina Bernabéu.

L’altra part de l’intercanvi és amb el poble, on el Danseu ja s’hi ha fet un lloc. El Miquel, un dels veïns, afirma que les Piles s’ha fet seu el festival, «i cada any ja l’esperem».

Per fomentar aquestes sinergies amb el poble, el Danseu ofereix tallers d’iniciació. Per exemple, es fan activitats de moviment terapèutic o sessions d’estiraments, ioga i pilates per a totes les edats. «El que volem transmetre és que treballar el cos aporta salut i coneixement i que conèixer-lo és molt important», assenyala Estrem.

D’altra banda, el segon objectiu és portar la dansa fora del teatre i les ciutats, «fer una cosa menys classista amb l’art en general».

 

La casa que els acull

Les Piles és el context de l’espai que realment acull el festival i els seus participants, la casa de colònies Món Serè, i és que, inicialment, el que buscava l’organització era una casa de colònies. «Després de veure’n unes quantes, em va agradar molt una, però vaig pensar que estar al mig de la muntanya seria massa aïllament», explica Pau Estrem.

Va ser en aquell moment que l’administrativa Nuri Aguilar va proposar la casa de colònies de les Piles, situada just al costat del poble. «No hi ha un supermercat, però hi ha dos bars; no hi ha una farmàcia, però estem a prop de Santa Coloma. Les Piles, a més, ens dóna aquest plus de compartir el festival amb el poble», remarca l’organitzador.

Les Piles ha acollit el Danseu i el festival ja s’hi sent com a casa. Estrem considera que es tracta d’«un lloc molt acollidor, amb molt bona energia». En aquest sentit, destaca que el workshop únicament compta amb tres anys de vida, «poc, però suficient per haver tingut males experiències i mals records, i no n’hi ha ni un». També remarca que l’Ajuntament col·labora d’una manera molt positiva i que la gent ho rep cada any amb moltes ganes».

Comentarios
Multimedia Diari