El bon ús dels antibiòtics

19 mayo 2017 20:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’ús inadequat dels antibiòtics comporta el desenvolupament de resistències bacterianes i, per tant, la pèrdua de l’eficàcia d’aquests medicaments. El 18 de novembre passat, l’OMS i el Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties (amb les sigles ECDC en anglès) van celebrar el Dia per l’ús prudent dels antibiòtics per tal de conscienciar la població sobre la importància d’administrar els antibiòtics adequadament i posar remei a aquest problema.

Els antibiòtics són medicaments que combaten les infeccions bacterianes i usats correctament poden salvar vides. Tanmateix, el seu ús inadequat incrementa la seva resistència i fa que, en aquells casos que es prescriu el tractament antibiòtic apropiadament, siguin menys eficaços del que haurien de ser-ho.

Què entenem per l’ús inadequat d’antibiòtics?

En la majoria de casos, un ús inadequat es refereix a aquell en què l’antibiòtic no ha estat prescrit per un metge, per exemple, quan es pren per combatre virus com ara la grip i el refredat, o quan ha estat prescrit per un metge però no es pren d’acord amb les seves indicacions.

És cert que són una excel·lent arma terapèutica però, mal utilitzats, comporten conseqüències negatives, tant per a la salut individual com per a la salut pública. La seva inadequada utilització facilita que els bacteris puguin desenvolupar resistències.

En aquest sentit, cal que tots assumim la nostra responsabilitat en el bon ús dels antibiòtics per tal de mantenir l’eficàcia dels tractaments.

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) ha recollit les seves recomanacions en forma de tríptic per tal de promoure l’ús adequat dels antibiòtics i conscienciar els ciutadans dels efectes negatius que pot tenir utilitzarlos inadequadament.

Així doncs, els punts principals que es volen comunicar a la població són:

1. Els antibiòtics NO són eficaços contra els refredats i la grip, i per tant no s’han de prendre per tractar aquestes malalties.

2. Només s’han de prendre antibiò- tics que han estat receptats per un metge i s’ha de fer seguint les seves indicacions.

3. Tots som responsables d’aconseguir que els antibiòtics segueixin sent eficaços.

El tríptic destaca la importància del paper que juga el pacient en conservar l’eficàcia dels antibiòtics, ja que no es pot aconseguir sense la seva contribució. Amb relació a les coses que no s’ha de fer, el COFT recorda als pacients que segueixin les instruccions del seu metge i que no guardin aquells antibiòtics que sobrin un cop han acabat el seu tractament, sinó que els dipositin al punt SIGRE de la farmàcia.

I recordi: davant de qualsevol dubte, consulti el seu metge o farmacèutic.

Comentarios
Multimedia Diari