'El camí més llarg per tornar a casa' de Sergi Pérez, premi al millor llargmetratge del FIC-CAT

El Festival Internacional de Cinema en Català farà una reflexió de cara la propera edició per definir-se però sobretot créixer

19 mayo 2017 22:37 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

'El camí més llarg per tornar a casa' de Sergi Pérez s'ha endut el premi al millor llargmetratge del FIC-CAT 2015. El premi al millor curt ha estat per a 'Caradecavall' de Marc Martínez. El públic ha premiat 'Rastres de Sándal' de Maria Ripoll. Els tres catalans s'enduen els principals guardons del Festival Internacional de Cinema en Català que ha tancat la seva vuitena edició. El festival vol fer una aturada per a la reflexió davant un certamen que creix a passos de gegant. El FIC-CAT vol definir-se, acotar-se i, de la mà del festival de Sitges, ser la gran plataforma internacional de promoció del cinema fet en català per desacomplexar el sector a l'hora de triar la llengua del país per produir.

La resta del palmarès del FIC-CAT de Roda de Berà, al Tarragonès, ha estat per al curt dels ebrencs Germán Machí i Romàn Aixendri 'Landscape' dins el premi Jove 48Hores; la millor producció de les comarques tarragonines l'ha guanyat el documental 'Mar de fons' dels rapitencs Ariadna Rodríguez i Javier Rodes; la millor producció d'un centre educatiu ha estat per a l'IES Baix Penedès del Vendrell amb una menció especial per al treball de l'alumnat de primària de l'Escola Santa Teresa de València; i el millor videoclip se l'ha endut 'El teu llit' de Guillem Roma.

Un altre dels premis destacats, el millor documental, ha estat per a 'El diari de Mónica' de Priscilla Aguirre i Alejandra Zolezzi. També hi ha hagut aquest any premis a la interpretació, tenint en compte que aquest era el fil conductor de l'edició 2015 del FIC-CAT i sobre el qual han girat la majoria de taules rodones i debats que s'hi ha dut a terme aquest cap de setmana. El premi a la millor interpretació ha estat per a Borja Espinosa pel seu paper al 'El camí més llarg per tornar a casa' i hi ha hagut una menció especial del Jurat per a l'actriu Ariadna Gil i la seva interpretació en una producció valenta com ha estat 'L'altra frontera' d'André Cruz Shiraiwa.

Els premis, amb els quals s'han repartit més de 9.000 euros, s'han lliurat en la gala de cloenda aquest diumenge a la nit al Teatre Casino de Roda de Berà en una gala conduïda per l'actor Guillem Albà i on hi ha assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

 

El balanç i la reflexió

Acabada la vuitena edició del FIC-CAT, el seu director Antonio Barrero l'ha qualificada com l'edició en què el festival s'ha situat de debò al mapa i en què ha aconseguit la rellevància que li correspon entre el món cinematogràfic català. També ha estat l'edició en què l'altre festival de cinema de referència al país, el de terror i ficció de Sitges i el FIC-CAT s'han agermanat per emprendre un camí en paral·lel però en comú i a favor de la promoció del cinema de Catalunya i fet en català.

Hi ha hagut més públic en totes les projeccions i una gran participació que certifica que el FIC-CAT creix "i ho fa per sobre de les seves possibilitats". Com ha apuntat Barrero, ara caldrà una període de reflexió perquè el projecte no s'aturi. "Sabem que volem però ens falta infraestructura, logística i inversió", ha reclamat. L'organització també ha entès que caldrà definir les propostes que acull i "donar una línia argumental" al festival.

Tot i això seguirà sent la plataforma que, malauradament, encara és necessària per promocionar el cinema fet en llengua catalana, un espai que ha omplert un buit entre els actors i directors del país. El director del FIC-CAT ha lamentat que, de la mateixa manera que s'ha normalitzat la televisió en català o el teatre en català, no s'hagi aconseguit amb el cinema i que ni tan sols es compleixi amb els quotes que determina la llei del cinema en català. "Al nostre país tenim molt talent però no ens ho acabem de creure. Som un país acomplexat en molts nivells", ha denunciat. "Aquí hi ha producte, hi ha nivell i material, falta que la indústria s'ho cregui i que hagi plataformes com el nostre festival per posar-ho de manifest", ha afegit.

Comentarios
Multimedia Diari