El mes de gener tanca amb un augment de vendes a Catalunya d´un 15,69% en automòbils de turisme i 4 x 4.

El global del mercat d´automoció presenta una evolució que es pot qualificar de favorable amb un augment del 10,3% tenint en compte però que aquest mes de gener ha tingut dos dies laborables de mes respecte de l´any anterior, el que ha afavorit les bones dades.

19 mayo 2017 16:29 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Pel que fa referència a les dades de matriculacions d’automòbils de turisme i 4 x 4 aquest mes de desembre ha estat de 13.439 vehicles. Un anàlisi propi elaborat partint de les dades facilitades per Marketing System Iberia (MSI) i pel Gremi del Motor/Fecavem, indica un augment de vendes respecte de l’any anterior d’un 15,69%.

Malgrat el tancament en positiu del mes de gener, el sector es mostra vigilant amb aquesta tendència ja que, de continuar en els propers mesos pot resultar en un descens de les vendes i dificultar el necessari rejoveniment del parc de turismes, recordant que l'edat mitjana al tancament de 2016 és de 12 anys.

Les matriculacions per canals obtenen en general un balanç positiu, destacant el canal d’empresa per sobre del canal particular.

En tot el territori espanyol , si comparem però la mitjana de matriculacions per dia assolida al gener de 2017 i de 2016, el increment és menor, quedant-se en un 0,2%. Al canal de particulars s'ha detectat un retrocés mitjà diari de l'1,7%. A més, ha baixat en aquest mes de gener un 1% el seu pes sobre el total del mercat, quedant-se en un 53,5%. Aquestes dades corroboren l'alentiment detectada en les matriculacions en aquest canal des del passat mes d'octubre de 2016, quan es van acabar els fons del pla d'ajudes PIVE.

En un entorn mediàtic molt sensible amb la qualitat de l’aire, Miquel Donnay, president del Gremi del Motor destaca la importància d’aquest increment de les matriculacions de turismes perquè els compradors han substituït un vehicle ineficient. L’antiguitat del parc mòbil ha de ser una prioritat, afirma. Que l’edat mitja del parc arribi ja als dotze anys i que dos de cada tres vehicles tingui més de deu anys és un problema i s’hauria de prioritzar per la seva incidència directe en la seguretat vial i en el medi ambient. Cal facilitar la substitució dels vehicles més antics per uns de nous, impulsant decididament un nou pla de renovació amb incentius o subvencions a la compra i desballestament, així com també promoure noves motoritzacions i especialment l’elèctrica. Aquestes ajudes s’han de focalitzar en els vehicles més nets i en beneficiar aquella part de la població que posposa la decisió de compra per raons econòmiques. Ara que hi ha un reguitzell de mesures públiques decidides i encaminades a frenar la contaminació discriminant els vehicles més ineficients, la mesura més pràctica i efectiva per frenar la contaminació i la sinistralitat, és sense cap mena de dubte facilitar al màxim la renovació del vehicle.

Jaume Roura, president de FECAVEM i de la patronal dels concessionaris Faconauto, ha afirmat que “han estat una mica per sota de les nostres expectatives, fins i tot tenint en compte que habitualment és un mes fluix que, a més, “viu” en certa mesura gràcies a operacions no tancades al desembre. Per sort, hem comptat amb dos dies hàbils més de venda, que és el que realment ha “salvat” aquesta arrencada de l'any; en cas contrari, el mercat probablement hagués caigut. Part de les vendes s’han produït gràcies a l’important esforç promocional que seguim fent concessionaris i marques, i que permeten que la nostra activitat comercial no caigui més. D'altra banda,hem tornat a observar un increment de les automatriculacions, una pràctica, insistim, que té la seva utilitat, però sempre que no es depassin uns límits lògics i raonables, a partir dels quals, va en contra de la rendibilitat dels concessionaris, que ha de ser una de les prioritats dels fabricants. Finalment, m'agradaria afegir que aquestes dades de gener poden marcar la tendència de la resta de l'any, la qual cosa ens faria difícil aconseguir els creixements previstos per 2017, apel•lant a la prudència de les marques a l'hora de marcar els objectius als seus concessionaris en les negociacions que s'estan tancant en aquests moments.

Comentarios
Multimedia Diari