‘El meu interès pel mar ve dels estius torrencs’

Entrevista a Pau Abelló, Guanyador del Premi de Recerca de la Societat Catalana de Biologia d’aquest 2017

08 agosto 2017 10:59 | Actualizado a 08 agosto 2017 11:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

– Moltes felicitats.
– Moltes gràcies.

– De què coneix el fons marí de Torredembarra?
– Conec molt bé la ciutat i el seu litoral. Des de ben petit he estiuejat a Torredembarra i des de ben petit el meu pare
ja em donava les ulleres submarines i m’ensenyava els
peixos que vivien en aquestes aigües. 

– D’aquesta familiaritat li sorgeix la idea científica de l’estudi?
– Exacte. D’aquí surt el meu primer interès per la vida marina, però no és fins fa un parell d’anys que em comença a interessar més profundament aquest tema. La idea de fer el treball sobre la diversitat de peixos de la platja de Torredembarra prové, doncs, de voler conèixer, estudiar, quantificar i, finalment, donar a conèixer tota aquella vida marina que es pot observar a escassos metres de la sorra de la platja de Torredembarra.

L’estudi dels peixos reflecteix un escalfament de l’aigua del mar 

– Quins límits físics es va marcar per delimitar la zona d’aquest estudi i per què va escollir la zona de Baix a Mar i no una altra platja?
– Els límits físics que em vaig marcar a l’hora de l’observació van ser les boies que delimiten la zona banyista d’aquesta platja, ja que volia estudiar aquella diversitat de peixos que qualsevol persona amb ulleres submarines i tub pot veure en aquesta franja. I vaig escollir la platja de Baix a Mar perquè presenta un fons marí molt característic de la zona on hi ha alternança de barres de roques paral·leles a la costa i sorra. Aquest ecosistema fa que sigui una zona on moltes espècies diferents poden viure i per tant un espai idoni per portar a terme un estudi científic.

– Quant de temps ha dedicat a comptar espècies i quina seria la més comuna i la més rara al litoral torrenc?
– El treball de camp va consistir en l’observació de peixos que es podien veure en aquesta franja entre la sorra i la delimitació de les boies. Durant quinze dies vaig agafar les ulleres de submarinisme ben d’hora per poder estudiar la diversitat que hi havia en aquest espai físic escollit per a l’estudi. L’espècie més freqüent que es pot visualitzar sota l’aigua és l’oblada (Oblada melanura), la més abundant és la salpa (Sarpa salpa), però he de dir que hi va haver moltes espècies de peixos ocasionals (menys d’un 5% de presència) com poden ser l’agulla (Belone belone), el mero i també algunes espècies de la família dels burrets. Són peixos freqüents a poca distància de la costa.

– El treball parla de canvis de peixos possiblement pel canvi climàtic. Ens pot explicar en què es basa.
– El canvi climàtic en què estem immersos ha pogut provocar en els darrers anys que hi hagi un cert canvi en les espècies marines que es veuen a la platja –en aquest estudi, la de Torredembarra–. La raó del canvi d’espècies estaria relacionat amb l’augment de la temperatura de l’aigua del mar.

Col·locar biòtops per recuperar espècies em sembla un encert

– Peixos d’aigües més càlides?
– Sí. Serien espècies d’aigües més càlides que de mica en mica van augmentant la seva presència a les nostres platges i, en canvi, espècies de peixos que viuen en aigües de temperatures més baixes es veuen obligades a emigrar de les nostres costes.

– Els estudis comparatius que ha utilitzat en aquest treball de recerca premiat de quins anys són?
– La primera comparació de la colònia de peixos es va fer amb un estudi que recull tota una dècada, del 1996 al 2005. La segona comparació es va fer amb un estudi realitzat del 2005 al 2015.

– Hi ha possibilitat de recuperar espècies que ja no vénen per aquí o l’escalfor de l’aigua ho fa impossible?
– L’augment de la temperatura de l’aigua és un factor que dificulta la possibilitat de recuperar espècies que ja no vénen però altres factors com la pesca, la contaminació de les aigües i la conservació dels hàbitats també condicionen aquesta possibilitat. Però, malgrat aquest augment de temperatura evident, si es gestionen favorablement els altres factors, és possible aquesta recuperació d’espècies que s’han vist obligades a emigrar.

– Torredembarra, com altres localitats del litoral tarragoní, està col·locant biòtops per recuperar la fauna marina. Què li sembla?
– Col·locar biòtops per recuperar espècies em sembla un encert, ja que ajuden a aquesta reinserció de les espècies que han marxat i proporcionen una major biodiversitat a la platja.

Comentarios
Multimedia Diari