Elisenda Trilla (directora del documental 'El moment. En viatge a la terra del cerç): ''La Terra Alta no es coneix prou'

ElisendaTrilla (Valls, 1972) ha escrit i dirigit 'El moment. Un viatge a la terra del cerç', un documental produït per Setmàgic Audiovisual. La presentació es farà el divendres 13 de març (19.00 h), a la Catedral del Vi de Pinell. És un viatge per una terra marcada pel conreu de la vinya i les cicatrius que va deixar-hi la Batalla de l'Ebre, encara presents en els seus paisatges

19 mayo 2017 23:21 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

- Com sorgeix la idea de fer aquest documental?

- És una proposta sorgida directament de gent de la Terra Alta. Part de l’equip que hem fet El moment havíem treballat junts en un documental per a TV3 situat al Priorat, on es parlava del procés dut a terme per un grup de persones de la comarca en què es volia declarar el paisatge prioratí patrimoni de la humanitat, procés que encara durà i esperem que es resolgui favorablement aviat; des de la Terra Alta ens van demanar de reflectir també el moment positiu que ells estaven vivint.

 

- Què ens explica en aquest documental i quin objectiu persegueix?

- L’objectiu és mostrar un moment d’il·lusió en uns temps tan complicats com els actuals; descobrir un grup de gent que ha decidit prendre partit i gestionar la seva vida per fer que les coses canviïn.

 

- És prou coneguda la comarca de la Terra Alta?

- Personalment crec que no, vivim en un país petit però no ens coneixem prou bé, i tot i que les coses estan canviant, penso que s’ha tingut poc interès pel sud.

 

- Aquest documental ajudarà a veure-la de més a prop?

- El moment. Un viatge a la terra del cerç narra un territori del qual s’ha parlat menys que d’altres, la nostra proposta tota sola no crec que faci canviar les coses, però és un gra de sorra més a tota la feina que estan fent persones de la comarca.

 

- Quin moment viu actualment la Terra Alta i quinfutur pot esperar a la comarca?

- El que mostrem en aquest documental és una mirada personal, és la realitat dels qui l’hem fet i aquesta es pot ajustar més o menys a la dels terraltins. El que hem sentit i hem volgut mostrar per la nostra part ha estat que es viu un moment d’il·lusió, esperançador, en què es mira cap al futur però tenint molt present el passat.

 

- Hi ha molta feina darrere d’aquest treball?

- Hi ha una tasca de contacte previ, una recerca que ens va permetre conèixer millor paisatges i persones del territori; malauradament es tracta d’un documental amb un pressupost molt ajustat, cosa queno ens ha permès fer un treball de camp més llarg i detallat com ens hauria agradat i que s’hauria reflectit en el resultat final.

 

- Què és el que més li ha impressionat a l’hora de fer aquest documental?

- La veritat és que el patrimoni natural i arquitectònic sobretot m’han agradat molt, però el que m’ha cridat moltíssim l’atenció és la presència de la Guerra Civil, no només en els paisatges de la Batalla de l’Ebre, també quan enraones amb la gent; és un fet que si relativament no és molt llunyà, és un dels llocs on l’he vist més present.

 

- Ens podria destacar alguna anècdota o anècdotes ocorregudes durant la realització del documental?

- El documental té un protagonista que representa la nostra mirada, la mirada de l’exterior. Es tracta de l’Oriol Pérez de Tudela, un marxant de vins que es desplaça cada any a la Terra Alta a buscar garnatxes blanques. Ell és un element molt important en el documental, no només perquè n’és un dels protagonistes, sinó també perquè ens va ajudar en la preproducció a acostar-nos i descobrir la comarca. Amb ell hem fet un curs accelerat de vins i ens ha descobert tot un món.

Comentarios
Multimedia Diari