Els 10 millors restaurants on menjar calçots de l'Alt Camp

Hi ha opcions per a tots els gustos amb preus que oscil·len entre els 30 i 50 euros

19 mayo 2017 16:36 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Es podria dir que una autèntica calçotada és aquella que es fa a la masia o al tros, embrutant-se les mans i la roba ja des de primera hora del matí amb la posada en marxa del foc, coent els calçots a la graella i després aprofitant les brases per la carn.

Però hi ha un inconvenient: no tothom disposa de masia o d’un amic enrotllat que el convidi. Potser simplement li fa una mica de mandra posar en marxa tot el desplegament necessari per una calçotada, o també podria ser que estigués fart de ser l’únic que treballa, mentre els altres miren com cou els calçots i li recorden que tenen gana. Sigui quin sigui el cas, cal saber que sempre hi ha una opció alternativa que li estalviarà tota aquesta feinada i mal de caps, i aquesta li l’ofereixen els restaurants. Únicament cal fer una trucada, reservar i problema solucionat.

De restaurants que facin calçotades n’hi ha a grapats, però tenint en compte que el calçot és un producte culinari originari de Valls, és en aquesta zona, a la comarca de l’Alt Camp, on trobem l’oferta més important i variada, també en qüestió de preus. En aquest sentit, la forquilla és força àmplia, des dels 20 als 50 euros, tot i que la majoria d’ofertes es troben al voltant dels 30 euros.

1-Masia del Pla (El Pla de Santa Maria). A partir de 29,95 €

Entre els restaurants amb més de renom durant la temporada de calçots hi trobem la Masia del Pla, situat al Pla de Santa Maria, al quilòmetre 19 de la carretera C-37, a 5 minuts de Valls. Ambientats en una masia d’estil català, aquí cadascú pot escollir el menú de calçotada que més li convingui. No té massa temps o no té massa gana i vol un preu ajustat? El menú express seria l’ideal. Per 29,95 euros (IVA inclòs) té una teula de calçots cuits acompanyats amb la seva salsa, llonganissa i botifarra negra de Valls a la brasa amb fesols, crema catalana, pa, aigua i vi de la casa.

Si no li fa res rascar una mica més la butxaca, per 37,50 euos (IVA inclòs) podrà gaudir del que s’anomena ‘l’autèntica calçotada’, que inclou calçots cuits sense límit acompanyats amb salsa, i que respecte l’express s’hi afegeix carn de xai de l’Alt Camp, guarnició de carxofa a la brasa i patata al caliu, Cava Brut Nature i cafès o infusions.

Pels que són més sibarites, a la Masia del Pla també hi trobaran la seva opció per 49,50 euros (IVA inclòs) amb la ‘calçotada gourmet’ on, a més a més dels calçots, podran degustar filet de vedella a la brasa amb guarnició o, si prefereixen peix, bacallà a l’antiga al forn amb tomàquet i fesols, cuit en una llauna. El menú també dóna a escollir entre vi negre de selecció o vi blanc de collita, i inclou rotllet de pa amb xocolata, a més de cava brut nature, cafè o infusió, pa i aigua.

L’última opció de menú és per aquells que estan farts de carn, i per a ells hi ha la ‘calçotada vegetariana’, que té un cost de 32,50 euros (IVA inclòs). En aquest cas, la graellada es canvia per un sortit de verdures amb patata al caliu, escalivada de pebrot i albergínia, carxofa i tomàquet a la brasa, espinacs a la catalana i fesols; i de postres, la crema catalana s’intercanvia per fruita del temps.

2-Casa Fèlix (Valls) 35,20 €

Si parlem de Valls és indispensable fer referència a Casa Fèlix, un dels clàssics en calçotades. Es troba al quilòmetre 7 de la carretera N-240, just a l’entrada de Valls, molt ben comunicat amb Tarragona. Un dels espais més emblemàtics del restaurant on gaudir de la calçotada són les tines, unes botes de fusta amb capacitat per a fins a 16 persones on podrà degustar els calçots més vallencs en un ambient càlid i íntim, entre amics i família. El menú, que té un preu de 35,20 euros (IVA inclòs), inclou calçots amb salsa, llonganissa amb fesols, carn de corder a la brasa amb guarnició i allioli, crema catalana i vi blanc o negre del Penedès. I si algú es queda amb gana, que tot pot ser, pot repetir tot allò que vulgui i pugui, que el preu serà el mateix.

3-Casa Gurí (La Masó) 36 €

Sortint de la capital de l’Alt Camp, a 10 minuts en cotxe ens situem al petit poble de la Masó, de poc més de 280 habitants. Més enllà de l’església, la gent coneix el municipi pel seu restaurant, Casa Gurí, al carrer Sant Sebastià, número 20. Aquí la calçotada es viu de la forma tradicional amb el menú típic compost pels calçots, llonganissa, xai i carn a brasa i de postres la crema catalana, sense que hi falti el porró de vi, que és així com s’ha de beure segons marca la tradició, no pas amb copa. El preu és de 36 euros, tot inclòs, també el pa i l’aigua.

4-Hostal Grau (Santes Creus) 37 €

Menjar calçots al costat del monestir de Santes Creus també és possible. És el cas de l’Hostal Grau, al carrer Pere el Gran, número 3, on se serveixen calçots des de 1962. Rodejats de la tranquil·litat característica del monestir cistercenc, podreu degustar per 37 euros (IVA inclòs) calçots cuits a foc viu acompanyats de salsa, llonganissa de l’Alt Camp i botifarra negre amb fesols del ‘ganxet’, carn d’anyell a la brasa amb guarnició de patata i carxofa al caliu, pastisset de crema cremada casolà i, el postres més típic d’una calçotada, la taronja. Si hi aneu en cap de setmana, podreu degustar els calçots a la terrassa del jardí tot observant com es couen al foc. Posteriorment, la festa es trasllada a l’interior de l’hostal, on se serveix la carn i els postres asseguts a la taula.

5-Esportell del Bou (Picamoixons, Valls) 39 €

Allunyant-se de la centralitat de Valls, però sense deixar el terme municipal, trobem Picamoixons, on hi ha una d’aquelles masies de poble reconvertida en restaurant: l’Esportell del Bou, ubicat al carrer del Diputat Orga. En aquest cas, el menú té el preu de 39 euros (IVA inclòs) i consta d’aperitiu, calçots cuits amb salsa, llonganissa, botifarra negra, fesols i allioli, carn de xai a la brasa amb carxofa i patata al caliu. Cal dir que aquells que encara no estiguin tips podran repetir la carn que vulguin. De postres, hi ha crema catalana i taronja. A més a més, el preu inclou pa, aigua, vi, cava brut nature i cafès.

6-Masia Bou (Valls). A partir de 39,6 €

A Valls, les calçotades també són un gran sinònim de Masia Bou, tot un emblema d’aquesta festa. El restaurant, que es troba al quilòmetre 21,5 de la carretera de Lleida (N-240-A), als afores de Valls, ofereix tres menús de calçotada, perquè tothom hi pugui trobar el seu lloc. El més clàssic és el ‘Calçotada Masia Bou’ que per 39,6 euros (IVA inclòs) ofereix secallona i olives per picar acompanyades per una canya, calçots amb salsa i pa de pagès, botifarra negra i llonganissa a la brasa amb fesols, carn de xai a la brasa amb patata al caliu i carxofa, crema catalana amb carquinyolis, porró de vi blanc i vi negre, aigua, cafè i copa de cava. Per als més atrevits, també hi ha l’opció de canviar la graellada de carn per un ‘chuletón’ d’un quilo per a dues persones acompanyat amb patates, pebrots del Padró i pebrots del ‘piquillo’. En aquest cas, el menú costa 44 euros (IVA inclòs). I si el paladar és encara més refinat, Masia Bou ofereix la calçotada amb ‘Bombolles de Luxe’, en la qual s’afegeix al menú clàssic, taronja de postres, ampolla de Cava Oriol Rosell rosat i una altra de Cava Gramona la Cuvee, tot per 48,4 euros (IVA inclòs).

7-Cal Mosso (Santes Creus) 39,6 €

A Santes Creus no únicament se serveixen calçots a l’Hostal Grau. Uns metres més enllà, a la plaça Santa Llúcia i a tocar de l’entrada del monestir, se situa Cal Mosso. L’establiment únicament té capacitat per a 80 places, així que reservar taula prèviament és indispensable. L’aperitiu a base de vermut de la casa i secallona dóna pas als calçots amb salsa, però aquest és únicament l’inici. Després, la carn a la brasa, la botifarra negra, les carxofes, fesols del ganxet i l’allioli es converteixen en els protagonistes d’una festa que acaba, com és tradicional, amb la crema catalana, la taronja i per a tots aquells que ho vulguin, cafès i infusions. El preu, que és de 39,6 euros (IVA inclòs), també preveu el vi de la casa, el cava i l’aigua.

8-Cal Ganxo (Valls) 40,7 €

Si algú ha sabut trobar la fórmula de les calçotades, aquest ha estat Cal Ganxo, a Masmolets, al terme municipal de Valls. Tan és així, que el restaurant es dedica exclusivament als calçots. En un ambient idíl·lic i acollidor , els calçots són cuits sobre la flama de les redoltes i se serveixen embolicats amb paper de diari i sobre teules. A continuació, es dóna pas a la carn d’anyell, la llonganissa i la botifarra negra de Valls, servides sobre una graella amb brases. Per acompanyar, fesols del ganxet, carxofes i allioli, pa de pagès, vi i cava brut nature. La crema catalana, la taronja i el cafè tanquen la festa. El preu és de 40,7 euros (IVA inclòs). Per aquells que no vulguin la carn, també hi ha l’opció de canviar-la per verdures. En aquest cas, el menú costa 35,20 euros (IVA inclòs).

9-Les Espelmes (Valls) 40,7 €

Si el que voleu és gaudir d’una calçotada amb bones vistes, Les Espelmes és l’opció ideal, restaurant ubicat al Coll de l’Illa (quilòmetre 28 de l’N-240) amb una bona perspectiva privilegiada sobre el Camp de Tarragona. Per 40,7 euros (IVA inclòs) podreu gaudir de calçots amb salsa, carn de xai a la brasa amb llonganissa, botifarra negra, carxofes i mongetes. La taronja i la crema catalana donaran el toc dolç de l’àpat i, per acabar, cafè. El menú també inclou pa torrat, aigua, vi negre i cava.

10-El Vinyet (Vila-rodona) 42 €

La típica calçotada també es pot gaudir a Vila-rodona, al petit restaurant familiar El Vinyet ubicat al quilòmetre 2,5 de la carretera TP2002, just al costat del municipi, amb una capacitat de tan sols 48 persones. El menú, de 42 euros (IVA inclòs) consta de calçots i la seva salsa, llonganissa i botifarró negre amb fesols del ganxet, carn d’anyell amb carxofa i patata. Per acabar, crema catalana i taronja i tot acompanyat de vi i cava de la comarca i cafè. Però aquí la calçotada va més enllà i els clients tenen carta blanca per poder escollir el menú que els vingui més de gust, més enllà dels calçots. El preu anirà en funció del que es triï.

Comentarios
Multimedia Diari