Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els àpats escolars suspenen en verdura i fruita de temporada

Els nutricionistes recomanen més aliments frescos i oferir  una descripció més detallada dels menús a les famílies

Diari de Tarragona

Whatsapp
Menjar fruita és la base d’una dieta equilibrada. Foto: freepik

Menjar fruita és la base d’una dieta equilibrada. Foto: freepik

Menús variats i equilibrats, però escassos de fruita i verdura. Aquesta és una de les conclusions de diversos estudis que constaten que la majoria dels menjadors escolars compleixen els mínims referents a llegums, peix i menjars precuinats i les recomanacions de carn i productes carnis, però en canvi els experts alerten que alguns no compleixen el mínim pel que fa a fruita i verdura o no proporcionen la informació dels menús a les famílies d’una manera adequada. És per aquest motiu que els nutricionistes recomanen augmentar el contingut d’aliments frescos i de proximitat i oferir una descripció més detallada dels menús a les famílies.

Segons l’estudi L’alimentació saludable en l’etapa escolar, l’estructura tipus de l’àpat del dinar és un primer plat de farinacis i/o llegums i/o verdura, un segon plat d’aliment proteic (carn, peix, ous i llegums) amb una guarnició de verdura i/o farinacis i pa, i de postres fruita fresca del temps; per a beure, aigua i, per a cuinar i amanir, oli d’oliva. Un bon exemple són macarrons saltats amb verdura i gratinats amb formatge, seguits d’un filet de llenguado amb tomàquet al forn, i rodanxes de taronja per acabar; tot acompanyat de pa i aigua. En aquest sentit, per a garantir-ne l’èxit, el nutricionista i professor col·laborador dels Estudis de Ciències de la Salut Àlex Vidal constata la importància que els menús escolars siguin dissenyats per nutricionistes i que, si l’escola no pot tenir un servei propi de cuina, sempre pot contractar un servei d’àpats supervisat per un professional.

Els experts aconsellen seguir una dieta equilibrada i exercici físic

Així mateix, a l’hora de programar els menús escolars, els nutricionistes recomanen, entre altres aspectes, que comprenguin un mínim de quatre setmanes, adaptades a la temporada corresponent; que la quantitat de les racions s’adapti a l’edat i a gana dels infants; que l’aigua sigui sempre present en tots els àpats i que els infants hi puguin accedir fàcilment arreu de l’escola; que es redueixi la presència d’aliments precuinats; que es compti amb productes de temporada, perquè tenen més nutrients, i que s’hi incorporin productes de proximitat.

Sobrepès infantil

L’obesitat segueix sent una qüestió que preocupa entre la població infantil. A Espanya, quatre de cada deu infants d’entre sis i nou anys té sobrepès, segons l’Estudi Aladino 2015 del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan). 

Tot i així, la xifra s’ha reduït un 3,2% respecte a l’any 2011, quan el 26,2% patia sobrepès i el 18,3%, obesitat, però continua essent una de les més altes d’Europa. Segons els experts, seguir una dieta equilibrada i practicar activitat física és la millor arma per a tenir infants saludables i evitar-los futures malalties, com la diabetis i cardiopaties.

Temas

Comentarios

Lea También