Els àpats escolars suspenen en verdura i fruita de temporada

Els nutricionistes recomanen més aliments frescos i oferir  una descripció més detallada dels menús a les famílies

08 septiembre 2017 07:10 | Actualizado a 10 octubre 2017 20:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Menús variats i equilibrats, però escassos de fruita i verdura. Aquesta és una de les conclusions de diversos estudis que constaten que la majoria dels menjadors escolars compleixen els mínims referents a llegums, peix i menjars precuinats i les recomanacions de carn i productes carnis, però en canvi els experts alerten que alguns no compleixen el mínim pel que fa a fruita i verdura o no proporcionen la informació dels menús a les famílies d’una manera adequada. És per aquest motiu que els nutricionistes recomanen augmentar el contingut d’aliments frescos i de proximitat i oferir una descripció més detallada dels menús a les famílies.

Segons l’estudi L’alimentació saludable en l’etapa escolar, l’estructura tipus de l’àpat del dinar és un primer plat de farinacis i/o llegums i/o verdura, un segon plat d’aliment proteic (carn, peix, ous i llegums) amb una guarnició de verdura i/o farinacis i pa, i de postres fruita fresca del temps; per a beure, aigua i, per a cuinar i amanir, oli d’oliva. Un bon exemple són macarrons saltats amb verdura i gratinats amb formatge, seguits d’un filet de llenguado amb tomàquet al forn, i rodanxes de taronja per acabar; tot acompanyat de pa i aigua. En aquest sentit, per a garantir-ne l’èxit, el nutricionista i professor col·laborador dels Estudis de Ciències de la Salut Àlex Vidal constata la importància que els menús escolars siguin dissenyats per nutricionistes i que, si l’escola no pot tenir un servei propi de cuina, sempre pot contractar un servei d’àpats supervisat per un professional.

Els experts aconsellen seguir una dieta equilibrada i exercici físic

Així mateix, a l’hora de programar els menús escolars, els nutricionistes recomanen, entre altres aspectes, que comprenguin un mínim de quatre setmanes, adaptades a la temporada corresponent; que la quantitat de les racions s’adapti a l’edat i a gana dels infants; que l’aigua sigui sempre present en tots els àpats i que els infants hi puguin accedir fàcilment arreu de l’escola; que es redueixi la presència d’aliments precuinats; que es compti amb productes de temporada, perquè tenen més nutrients, i que s’hi incorporin productes de proximitat.

Sobrepès infantil

L’obesitat segueix sent una qüestió que preocupa entre la població infantil. A Espanya, quatre de cada deu infants d’entre sis i nou anys té sobrepès, segons l’Estudi Aladino 2015 del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan). 

Tot i així, la xifra s’ha reduït un 3,2% respecte a l’any 2011, quan el 26,2% patia sobrepès i el 18,3%, obesitat, però continua essent una de les més altes d’Europa. Segons els experts, seguir una dieta equilibrada i practicar activitat física és la millor arma per a tenir infants saludables i evitar-los futures malalties, com la diabetis i cardiopaties.

Comentarios
Multimedia Diari