Hèctor Fort: 'Hi ha turistes que punxen'

Entrevista a un guia turístic de Reus des de fa més de 20 anys

19 mayo 2017 22:05 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

- Què és el millor de la feina d’un guia turístic?

- Conèixer gent diferent, perquè, encara que et diguin que sempre expliques el mateix, ho fas a persones diferents i, com que hi ha diversos interessos i sensibilitats, mai ho expliques amb les mateixes paraules.

 

- Explicant el mateix, descobreix coses noves?

- Exacte! Sempre tens el calaix de sastre que et permet explicar coses diferents i mires a veure si els agrada. Hi ha dies que la cosa no va massa bé i mires de retallar o trencar el ritme.

 

- I cada guia es prepara les seves explicacions?

- Sí, i tant. Jo vaig estudiar Geografia i Història el que em dóna base històrica i en el meu cas sempre llegeixo articles d’historiadors, arqueòlegs, arxivers... I així vas incorporant les informacions al teu discurs. Procuro no incloure massa xifres ni dates perquè llavors ens diuen que els guies carreguem. Has de pensar que no tots els grups són catedràtics.

 

- A més, els discursos han de ser més interactius que mai?

- Ara està més complicat amb internet! Estàs explicant i veus que algú està mirant el mòbil i et diu: escolti, això que diu vostè no és veritat! Abans escoltaven, prenien notes, normalment ho feien mestres jubilats. I fins i tot, alguna vegada també m’he trobat algun client de Reus que m’ha dit que estava explicant coses del seu avi i que la història no era així! O alguns punxen preguntant per les estelades als balcons. Jo els hi dic que quan acabem, els explicaré el que vulguin, perquè el que no voldria és acabar la ruta com la Comèdia de Falset, tots barallats!

 

- Quins són els turistes més receptius?

- Els anglesos són els que tenen menys interès perquè els agrada més el turisme de sol i platja i aixecament de gerra (Riu). En canvi, els irlandesos i els escocesos són els que en tenen més. Els russos també tenen molt d’interès cultural però tenim el problema de l’idioma i els francesos i espanyols també són molt receptius.

 

- I vénen pel Modernisme?

- Sí i tant. Ja saben pel que venen i és pel Modernisme, per Gaudí i pel comerç.

 

- I alguna anècdota?

- Amb els grups de l’IMSERSO quan anem a visitar el Pere Mata s’ha d’anar molt amb compte quan diem que és un psiquiàtric perquè els tira enrere però quan entren al Pavelló número 6 queden fascinats.

 

- Com ha evolucionat el tipus de turista que ve a Reus?

- Ha canviat juntament amb la ciutat. Inicialment, el turisme es considerava que no era un mercat al qual dirigir-se. La ruta Modernista va ser molt important. Abans només ensenyàvem façanes i ara podem entrar al Pere Mata, a la Casa Navàs, a la Gasull i a més tenim el Gaudí Centre. Tot i que encara hi ha gent que et diu: no sabia que a Reus hi havia tot això.

 

- Quan viatja a l’estranger contracta un guia o no?

- Personalment, crec que és millor anar amb un guia que s’ho conegui. I els analitzo. Miro com ho fan, com ho expliquen...

 

- Com veu la promoció que s’està duent a terme de Reus?

- Molt bé. Pensa que d’octubre a juny han passat per Reus més de 3.000 persones de l’IMSERSO, de diferents parts d’Espanya com Madrid, el País Basc, Aragó, les Canàries... i això no es pot pagar amb diners. I cada vegada més, Reus ofereix rutes turístiques ben diferents.

Comentarios
Multimedia Diari