Joan Miquel Oliver: ´Tenia moltes opcions de fracassar´

Entrevista al cantautor mallorquí, que actua aquest dissabte al Teatre Principal de Valls presentant el seu nou disc, 'Pegasus'

Eloi Tost

Whatsapp
Joan Miquel Oliver serà demà al Teatre Principal de Valls. foto: Cedida

Joan Miquel Oliver serà demà al Teatre Principal de Valls. foto: Cedida

- Abans de treure el nou disc ja tenia concerts pactats. Dóna tranquil·litat això?

- Sí, i tant. En aquesta professió mai se sap. Ets optimista però realista, sabent que sempre costa i és difícil. Amb el Bombón mallorquín [disc anterior] va costar més. La resposta ara ha estat unànime i explosiva. Tenia moltes opcions de fracassar! Al públic només li arriba el que funciona i he viscut moltes etapes difícils.

- Però el seu públic, tot i no ser majoritari, és molt fidel...

- Penso que, si hagués fet un disc normalet, la cosa no hauria anat així. En aquesta professió en cada disc i en cada concert te la jugues. Jo crec que em segueixen perquè sóc responsable amb la meva feina. En el moment que et relaxes això s’ha acabat. A mi m’ha anat molt bé i ja sé com gestionar la feina.

- Quines diferències hi ha entre ‘Pegasus’ i ‘Bombón mallorquín’?

- La principal és la qualitat de la proposta. En l’àmbit de la composició i producció tenia els mateixos mitjans. Però no m’he dedicat a gravar 200 pistes. Vuit i que totes siguin atractives per si mateixes. Pegasus està, en definitiva, més aconseguit. Al Bombón hi havia coses ben aconseguides i altres que no tant. A Pegasus el percentatge d’encert és més alt.

- Per què ‘Pegasus’, el nom d’un animal mitològic?

- Més que a l’animal mitològic es refereix a la constel·lació. El nom ve d’una trobada amb en Quimi Portet. Li vaig tocar alguna cançó i en principi el disc s’havia de dir Marès a radial, que és el primer tema. Però em va dir: «Joan Miquel, aquest disc serà important i amb aquest nom no anem bé». I llavors li vaig proposar Pegasus i em va respondre: «Aquest sí, és increïble!». I així va quedar (riu).

- Sempre ha cuidat molt les melodies. Com les gesta?

- La part cantada a vegades és senzilla i està bé que sigui així. En l’àmbit d’arranjaments m’agrada treballar la polifonia amb vocació melòdica. Amb una melodia per a teclats m’hi puc passar dies! A vegades és intuïtiu i en altres és més de composició. Tinc certa vocació de compositor. Els meus coneixements de música són limitats, però quant a construcció de melodies sí que faig feina.

- Hi ha possibilitats que torni Antònia Font?

- Ara ja estem a la quarantena, tenim fills i projectes personals cada cop més importants i potents. Antònia Font ha format part dels millors moments de la nostra vida i a la mínima ens podríem tornar a ajuntar en qualsevol moment. Sempre hem sigut molt espontanis amb tot el que hem fet.

- Forma part del Col·lectiu Eternity, juntament amb Quimi Portet i Jaume Sisa. Segueix endavant el projecte?

- El Col·lectiu Eternity és una espècie de regal per a nosaltres. La idea inicial era fer només un concert a Vic, però va anar molt bé i no vam resistir la temptació de fer una gira. Si ens ve de gust i quadrem agendes més endavant quan jo hagi acabat la gira del Pegasus, i si els altres no tenen projectes, podríem fer un disc amb cançons noves i una gira. Hi ha opcions de seguir fent coses i tots tres la veritat és que ens ho passem molt bé.

- Es diu que amb Portet, Sisa, Pla o Riba és un dels més esbojarrats de la música en català. El qualificatiu li agrada, el molesta...?

- La nostra música, feina i cançons són d’allò més normal, crec jo. Som creadors! Som lliures, no tenim caps. Això pot cridar l’atenció però no crec que a partir de les cançons es pugui fer un patró psiquiàtric nostre. Com a pares i cònjuges som els més normals del món.

Temas

  • CONTRAPORTADA

Comentarios

Lea También