Jordi Savall toca l´ànima a la catedral de Tortosa

L´expert en música antiga Jordi Savall va oferir anit un concert commemoratiu pel 20è aniversari de la Festa del Renaixement

19 mayo 2017 22:20 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Queden encara dos setmanes per a la Festa del Renaixement de Tortosa, però per commemorar la vintena edició que enguany compleix la festa, ahir ja es va celebrar un dels actes més destacats, el concert de Jordi Savall amb el grup Hespèrion XXI, amb l’actuació ‘Viatgers de l’ànima i del temps: diàlegs musicals entre Orient i Occident, i entre l’antic i el nou Món’.

La catedral de Santa Maria va resultar un escenari idoni per a una actuació d’aquest caire i els bancs del públic van encarar-se al reixat renaixentista del temple, on es van situar les famílies nobles de la ciutat, un dels elements més emblemàtics de la Festa del Renaixement. Amb tot, aconseguir una sonoritat acurada no va ser feina fàcil per les pròpies característiques de l’espai eclesiàstic.

El reconegut músic amb la seua viola de gamba va oferir un repertori de música catalana, sefardita i grega amb obres de Diego Ortiz, Valente, del Cançoner de la Colombina i folies i gallardes, molt populars al segle XVI. L’agrupació va començar amb temes tranquils que evocaven el mar per, a poc a poc, anar guanyant en intensitat i ritme amb una fregadissa de l’arc contra les cordes de la viola cada cop més frenètica. Si bé també hi havia temes amb lletra, a Savall només li calien els arranjaments per traslladar el seu habitual missatge de pau i enteniment entre cultures: la música és, en el fons, el llenguatge més universal.

Les entrades van esgotar-se divendres i anit fins a sis-centes persones van acudir a la cita.

Jordi Savall és un dels grans referents de la música antiga, que ha interpretat i estudiat al llarg de dècades. El 1987 va crear la Capella Reial de Catalunya, el 1989 Le Concert des Nations i el 1997 va impulsar el Centre Internacional de Música Antiga. També va ser el creador de la banda sonora de la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les matins du monde.

L’instrument característic que toca Savall és la viola de gamba, una gran desconeguda per a molts fins que ell va decidir estudiar-la i recuperar-la. La viola de gamba va ser relegada a finals del segle XVIII amb l’aparició de les grans orquestres que ofegaven la seua menor sonoritat.

Comentarios
Multimedia Diari