Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Josep Maria Folch: 'No sempre guanyen els millors'

Entrevista al propietari de l'equip Yamaha Folch Team, guanyador de les 24 hores de Montmeló

Adrià Miró

Whatsapp
Josep Maria Folch, amb el trofeu de guanyador de les 24 Hores que va conquerir diumenge. Foto: Alba Mariné

Josep Maria Folch, amb el trofeu de guanyador de les 24 Hores que va conquerir diumenge. Foto: Alba Mariné

- Esperava aquests resultats tan bons a Montmeló?

- En un principi no entrava en els nostres plans guanyar, perquè és una moto amb model nou i normalment és molt difícil encertar-la a la primera. A més, no és el mateix una moto de superstock a una endurance, l’endurance has de canviar-ho tot, rodes, controls de tracció, dipòsits de gasolina... és una moto que s’ha de fer artesanal.

- Quins canvis ha suposat aquesta elecció de moto?

- Com que és un model nou aquí a Espanya i a part d’Europa no hi havia ningú que fes peces i he hagut de reinventar-ho tot, he hagut de fer més de 1.000 km per tot Europa per buscar les peces. A França, al contrari que a Espanya, hi ha molta gent artesana qui si li demanes una o dues peces te les fan. Això és una despesa fins a cert punt, perquè resulta que aquí a Espanya per una peça em cobraven més del doble del que em costava a França.

- Els problemes tècnics d’Honda i la retirada de Suzuki van ser claus per a la victòria?

- La retirada de Suzuki no va influir perquè nosaltres ja els havíem atrapat i passat. En el cas d’Honda, tenen un problema amb el consum de la gasolina, ja els hi va passar a Le Mans. Quan l’Honda es va parar estàvem a 30 segons, no estàvem a una eternitat. L’Honda és molt millor que nosaltres, som un equip amateur, va ser un David contra Goliat. Havien de guanyar ells perquè eren els millor, però no sempre guanyen els millors, vam fer una carrera impecable. El segon equip, amateur completament, va saber jugar la carta de la regularitat i per això van aconseguir la tercera plaça.

- Ja té nou títols de resistència a Montmeló. Pensa en el desè?

- A partir de l’agost començaré la guerra pel 2016. M’encanten els reptes. Començarem la moto des de zero i la farem ben feta, amb temps, no com aquest any que hem tingut un mes i mig per preparar-la, a corre-cuita. Una moto de resistència s’ha de fer amb temps, vam fer el que vam poder per aquesta cursa. Preparar-la amb temps és una manera de fer ben fetes les curses de resistència.

- A què es deu que només participin a Montmeló i no en altres competicions?

- Vam estar fa cinc anys al campionat del món, vam ser tercers en un mundial en mig de les motos oficials. Que no hi tornem és degut a la falta de patrocini, sense diners no ho podem fer. La meva il·lusió enguany era fer la cursa de 24 Hores de Resistència 2015 al Paul Ricard (França). És un circuit mític per a mi, una pista emblemàtica i abans de plegar em faria il·lusió fer aquesta cursa. Altres circuits com Le Mans ja l’he fet bastantes vegades i és un circuit molt dur.

- Què el va frenar per no anar al Mundial del 2000?

- Em feia molt respecte i tenia por, no era problema de diners. Em pensava que érem molt dolents i finalment em vaig quedar a casa. Si hagués començat a fer el mundial el 2000, i no vull pecar de ‘xulo’, podríem haver guanyat algun mundial perquè sempre hem tingut gent molt vàlida per aquestes coses.

- Però sí que va competir al Mundial del 2008?

- Va ser brutal. Gent de poble, de Reus i vam quedar tercers a tot un Mundial. La gent no ens ha de menysprear. Al segon any ja tots ens tenien molt de respecte.

Temas

  • CONTRAPORTADA

Comentarios

Lea También