'La Fira de l'Avellana és l'esdeveniment culminant de l'estiu'

Ens hem anat adaptant als canvis de la societat; en cas de no ser així, no hauria sobreviscut

19 mayo 2017 18:28 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

- La Fira de l’Avellana es celebra juntament amb la Fira de Sant Llorenç, que compta amb 417 anys d’història. Quina diferència hi ha entre les dues?

- La Fira de Sant Llorenç antigament era una fira com totes les d’origen medieval. Va néixer de l’intercanvi econòmic entre productors agraris. Va ser als anys 80, coincidint amb una de les múltiples crisis de l’avellana, que es va voler aprofitar aquesta fira per donar un impuls als seus productors, i a partir d’aquí, i sense intenció de perdre els més de 400 anys d’història de la de Sant Llorenç, vam considerar que era bo començar una iniciativa paral·lela, dedicada només a l’avellana. 

- Com ha canviat la Fira des dels seus inicis?

- La Fira s’ha anat adaptant als canvis de la societat, que des dels seus inicis ha evolucionat, de la mateixa manera que els sistemes productius, socials i econòmics. L’organització s’ha anat adaptant a aquesta evolució, perquè realment, en cas de no ser així, no hauria pogut sobreviure. Es manté viva perquè hem seguit les tendències del temps i una de les fites que tenim de cara a les futures edicions és que es continuï funcionant segons les necessitats de la societat. 

- Enguany és la 5a edició en què vostè és el director de la Fira. Què destacaria d’aquests cinc anys de feina realitzats?

- Hi ha hagut algun canvi important, que s’ha realitzat per donar facilitats a expositors i visitants, com ara la distribució de les atraccions firals. I després, internament, hem començat a promocionar la jardineria i el viverisme, perquè considerem que molta agricultura tradicional s’ha anat transformant en empreses d’autònoms.

- Com encara l’edició d’aquest any?

- Amb presses, i sembla una obligació que cada any ens hàgim de trobar així. Amb l’edició d’enguany ens hi vam posar abans d’hora, l’any passat les reunions van començar al setembre i al novembre ja vam preparar la fira d’aquest any, tot s’ha fet amb molt de temps per evitar futurs imprevistos, tot i així la sensació es que acabes corrent igual que sempre.

- Hi ha cap novetat?

- Aquest any com a novetat tenim una mostra històrica de màquines de plegar avellanes, l’exposició fotogràfica ‘Fer de pagès a Riudoms’ a càrrec de la fotògrafa Alba Mariné, que mostra amb imatges la vida de la pagesia del municipi; l’exposició de pintura expressionista ‘Dibuixant la Natura’ d’Assumpció Savall; i l’exposició de pintura ‘Impressionisme’ de Josep M. Munté, entre altres actes, amb els quals es busca anar més enllà de vendre productes físics. 

- Té pensat presentar-se per al càrrec de director l’any vinent?

- Des del seu inici ha sigut un honor encarregar-se de la Fira. Totes les experiències que tenen a veure amb el poble en què un viu sempre són positives perquè dediques part del teu temps a projectes per a la teva gent. De cara a l’any vinent, ser director no és un càrrec electe, és un càrrec que d’alguna manera depèn de l’ajuntament; si se’m proposa, estic disposat a seguir. Esperaré, i, si em diuen que sí, acceptaré encantat.

- Què representa la Fira per al poble?

- És un element de dinamització econòmica, la Fira mou tot el rerefons econòmic de Riudoms perquè venen visitants de fora. I no només és el cas del nostre municipi, sempre que es fan esdeveniments d’aquest tipus representen una injecció econòmica per a tota la zona, a part, d’uns dies de diversió, d’esbarjo i de festa. Una fira reuneix el millor de l’oci i l’economia.

- Com definiria la Fira?

- L’esdeveniment culminant de l’estiu riudomenc. L’estiu comença amb Sant Joan, despès les continua amb les festes dels barris, i acaba amb la Fira de l’Avellana. És l’element que culmina l’estiu, perquè després tots els que poden van uns dies fora i quan tornen ja comença una altra vegada la rutina.

- Ha notat cap canvi amb la crisi?

- No hem notat molts alts i baixos, tot i que en bonança econòmica tampoc els vam percebre. La Fira no es veu afectada pels cicles econòmics.

- Què diria a la gent perquè s’animés a vindre?

- A les persones que venen per primer cop, que veuran coses interessants, i als que ja han vingut més d’una vegada, que podran gaudir de degustacions tradicionals i d’un entorn festiu molt agradable. Us ho passareu molt bé.

Comentarios
Multimedia Diari