La campanya 'Som la pera' dissenyada per adolescents augmenta un 28,9% el consum de fruita

La iniciativa, dirigida a alumnes de secundària de Reus, també ha aconseguit augmentar en un 18,5% la pràctica de sis hores d'exercici setmanals

21 julio 2017 06:10 | Actualizado a 21 julio 2017 06:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una campanya dissenyada per adolescents ha aconseguit, en un any, augmentar el consum de fruita un 28,9% i en un 18,5% la pràctica de sis hores d'exercici setmanals, informa la Universitat Rovira i Virgili (URV).
Es tracta del programa "Som la pera" del projecte EYTO (European Youth Tackling Obesity), basat en la metodologia d'educació entre iguals.
Aquest projecte està dirigit a alumnes de secundària de Reus (Baix Camp) i l'han desenvolupat els propis adolescents, amb l'ús del màrqueting social i les xarxes socials.

La campanya s'ha dut a terme als instituts Gaudí i Gabriel Ferrater de Reus amb la participació de 170 adolescents de 13 a 16 anys, i dos centres més han actuat de grup control, amb 223 adolescents de 13 a 16 anys.
La intervenció ha durat dotze mesos que s'han distribuït en dos anys acadèmics (2013-2015).
Els líders de la campanya han estat cinc alumnes, que han dissenyat i implementat deu activitats en forma de reptes relacionades amb l'alimentació i l'activitat física.

El programa l'han difós entre les xarxes socials per encoratjar els seus companys a portar un estil de vida més saludable.
En el projecte EYTO han participat joves d'Espanya, el Regne Unit, Portugal i la República Txeca.

A Catalunya, l'ha dirigit la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) d'Eurecat, amb la participació de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
Els resultats de l'estudi s'han publicat en la revista científica "Chilhood Obesity", amb l'objectiu de proporcionar noves estratègies per prevenir i reduir l'obesitat juvenil. A Europa, un de cada tres nens d'11 anys té sobrepès o obesitat i a Espanya, el 26% dels nens de 13 anys i el 18% de les nenes de la mateixa edat.
Davant d'aquest problema, els investigadors veuen necessàries solucions convincents tenint en compte que l'obesitat en l'adolescència acostuma a predir l'obesitat en adults. 

Comentarios
Multimedia Diari