'La música clàssica també és divertida i molt extensa'

El violoncel·lista reusenc, Roger Morelló, va marxar cap a Alemanya per esdevenir concertista. Diu que s´ha de trencar amb el coneixement superficial de la música i explorar-la

19 mayo 2017 16:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

-Vol esdevenir concertista i va marxar cap a Alemanya per fer realitat el seu somni.

- Des de sempre havia sabut que la música era el meu motor a la vida. Després d’iniciar els meus estudis musicals a l’acadèmia reusenca –Xilòfon–, continuar-los a l’Escola Municipal de Música de Salou, al Conservatori Professional de Música de Vila-seca i cursar el Grau Superior a Musikene al País Basc, estic realitzant el segon any de màster amb Maria Kliegel a la Hochschule für Musik und Tanz Köln d’Alemanya. Enguany he aconseguit una beca de la Fundació Humboldt. És una distinció a la qual opten espanyols que estudien a Alemanya i aglutina més branques a banda de la música, com ara les ciències. Ara estic duent a terme diversos concerts i resto a l’espera que em convidin a tocar a un festival de música de cambra als Estats Units.

- Què en diu, de la seva estada a Alemanya. És diferent?

- Sí, allà la cultura es valora molt més. Està clar que perquè hi hagi cultura cal invertir diners, i aquí molts cops es pensa que invertir en aquesta és llençar diners. Però ans al contrari: suposa crear una bona base cultural a la societat. Quan vaig arribar a Alemanya, vaig viure un seguit de canvis. L’idioma, evidentment, va ser un dels més forts. La música allà es troba molt més arrelada que no pas aquí. Això no només passa amb la música, sinó també amb els valors que es respiren. Cada vegada hi ha més espanyols fent música fora del seu lloc de naixement. Els talents marxen per manca d’oportunitats.

- Complementa habilitats, doncs, el seu coneixement?

- Quan toques un instrument els dos lòbuls del cervell treballen alhora. I és que tenir unes nocions et fa més sensible, intel·ligent i organitzat. T’aporta molt el seu estudi i crec que perquè això canviï, aquí s’ha de treballar des de la base, s’ha de començar pels infants. Si no coneixen la música, no l’exploraran. Fins i tot, anar a escoltar concerts sovint és bo per a la ment i per a l’ànima. Jo abans de començar els concerts, sempre dono gràcies per l’oportunitat d’oferir música al públic.

- Hi ha molt per canviar...

- S’ha de fer entendre a tothom que la música clàssica no és només Mozart, per exemple. Hi ha estils per a tots els gustos. Crec que aquest gènere hauria de tenir molta més rellevància, perquè se’l conegui i se’n pugui gaudir. Les coses es comencen a canviar des de les escoles, perquè són el punt de partida. Allà també s’ofereix l’oportunitat d’escoltar actuacions.

- Bona pensada.

- Fa poc, amb la professora Kliegel vam muntar un concert per a infants i adults on ella narrava contes mentre afegíem música clàssica i ho vam passar molt bé. I és que la música clàssica també és divertida i molt extensa. La gent coneix potser la seva part més superficial i és una llàstima.

- Què faria sense música?

- No ho sé. D’adolescent també vaig complementar la música amb el bàsquet, però vaig haver de triar. Ambdues pràctiques requerien sacrifici. En part tot ha estat gràcies als pares i el seu suport.

Comentarios
Multimedia Diari