Les algues: les verdures del mar

19 mayo 2017 22:11 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Què són?

Les aigues marines són un aliment molt nutritiu, ric en minerals, vitamines i oligoelements. Van aparèixer fa milers d'anys al mar, en el llacs i els rius. La seva grandària és molt variable, des d'unes poques mil.lèsimes de mil.límetre fins a més de 100 metres. L'únic tractament a què són sotmesos és l'assecatge, de manera que conserven totes les seves propietats naturals Quines propietats tenen?

* Al voltant del 25 % de la seva composició són minerals i oligoelements: calci, magnesi, potassi, clor, brom, iode, sodi, ferro, etc.

* Un 25 % del pes sec correspon a proteïnes de valor biològic semblant a les de l'ou i de la mateixa absorció.

* Les vitamines es troben en valors molt superiors als que es donen en les verdures i la carn, i pràcticament estan presents tots els grups: A,B,C,D,E,F,K, destacant la seva riquesa en carotè (provitamina A), així com el seu elevat contingut en vitamina bi2 -que fins fa poc es creia que no existia en els vegetals- i en vitamina E, que supera fins i tot al contingut present en el germen de blat.

* Contribueixen a la formació dels glòbuls vermells gràcies al magnesi que conté la clorofil.la.

* El seu alt contingut en iode estimula la glàndula tiroide, que controla el metabolisme, el sistema nerviós i ajuda a aprimar.

* Contenen àcid algínic, que té la propietat de fer insolubles dels metalls radioactius, de manera que actuen com "descontaminants", evitant que els nostres òrgans vitals es vegin afectats per la pol.lució ambiental.

Cada alga destaca per tenir les seves propietats particulars. Al nostre blog podràs trobar una descripció detallada de cada una a més a més de receptes d'estiu!

Quines hi ha i com les podem consumir?

Encara que en el món occidental no s'empren com a aliment, en gran part l'extrem orient les inclouen com a part de la seva gastronomia. Es poden trobar en botigues especialitzades com l'espiga d'or. Amb una petitíssima quantitat n'hi ha prou, ja que en hidratar augmenten el seu volum de deu a vint vegades.

Es cuinen com la resta de verdures, ja que són verdures concentrades, i es poden combinar amb tota mena de plats, com un ingredient més.

Amb 5-10 grams secs per persona n'hi ha prou per acompanyar cereals, altres verdures, amanides i llegums. L'etiqueta del producte n'indica el valor nutritiu i com s'ha d'utilitzar.

Ara, a l'estiu, hidratades i afegides a l'amanida resulten molt pràctiques per começar a introduir-les.

Anomenem-les: agar-agar, arame, iziki, kombu, dulse, enciam de mar, spagueti de mar, nori, wakame.

També hi ha les que s'utilitzen com a suplements nutricionals premsades en comprimit o en pols per les seves grans propietats: kelp (problemes de tiroide), ducus (cremagreixos), espirulina (vit, b12 i proteïna) i chorella (desintoxicant).

Paula López-Hervás

Assessora nutricional i experta en alimentació vegetariana i macrobiòtica (lespigador.net/blog) L'Espiga d'Or Adreça: Carrer Rovira i Virgili, 17 (Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari