Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Les mares de dia creen un vincle afectiu molt estret

L’educadora infantil Montse Oliveres cuida i educa els nens durant els primers anys de vida. Ho fa a la seva llar a Blancafort

Alba Tudó

Whatsapp
Una alumna de ‘La petita tribu’ experimentant a la natura.  FOTO: CEDIDA

Una alumna de ‘La petita tribu’ experimentant a la natura. FOTO: CEDIDA

Les mares de dia són professionals que tenen cura i ofereixen un projecte pedagògic de 0 a 3 anys. Treballen als seus domicilis. La Montse Oliveres és mare de dia i treballa a Blancafort, un poble d’uns 400 habitants de la Conca de Barberà, envoltat de camps i natura.«Després de treballar durant sis anys com a educadora a la llar d’infants vaig adonar-me que volia fer un gir a la meva vida», explica l’educadora infantil Montse Oliveres.

El setembre del 2014 va iniciar el projecte sota el nom ‘La petita tribu’ i enguany té cinc nens. La tasca pedagògica s’articula al voltant de cinc conceptes, que són: els rituals, respecte a la personalitat i al ritme de cada nen, diversitat de materials pel joc lliure, el treball de les emocions i la família.


«Això també és un aprenentatge per als meus fills perquè veuen els nens cada dia», diu Oliveres.L’espai que ofereix per dur a terme aquest projecte és la seva llar, que compta amb un espai propi i adaptat de 70m2 a l’interior i un espai exterior que creix més enllà del jardí. «Es creen vincles molt estrets entre els infants i fins i tot amb els pares», afegeix. Entre ells són com germans, i els més grans tenen molta cura dels més petits, són respectuosos. 


La figura de ‘mare de dia’ pretén donar la màxima qualitat durant els primers anys de vida, ressaltant així la importància de créixer emocionalment d’una manera sana i natural.
Aquesta opció educativa per a la petita infància ja fa anys que és reconeguda  oficialment a molts països d’Europa, les Childminders de Regne Unit, les Tagesmutter d’Alemanya, les Assistante Maternelle a França i les Mamans de Jour a Suïssa. Aquest servei de conciliació de la vida laboral i familiar, reconegut oficialment fa molts anys arreu d’Europa i, dins l’Estat espanyol, a Madrid, Galícia i Navarra, dóna la possibilitat que els fills dels pares que han d’anar a treballar puguin viure unes hores del seu dia a dia acompanyats d’un grup molt reduït d’iguals, en un ambient tranquil i amorós.


«L’entorn del poble també ajuda i a vegades anem d’excursió i experimentem plegats», explica Oliveres. A l’estiu surten més a l’exterior a fer activitats a la natura i observar l’entorn. En canvi a l’hivern es fan més tallers a casa.La pedagogia està centrada en la persona, amb un material adaptat i més manipulatiu. «Cada mare de dia busca la pedagogia que se sent més a gust», comenta. Té jocs educatius, llitets per dormir, etc.A Tarragona hi ha tres mares de dia en actiu.

Ara el setembre s’incorporen dos nous projectes. La Mallarenga, a Reus, i Les Moreres, a Alcover. «Ens hem trobat per compartir experiències i sensacions», detalla Oliveres.Les mares de dia també tenen flexibilitat horària i comencen més aviat si els pares han de treballar més aviat.«És un creixement personal, jo aprenc molt dels infants», assegura l’educadora infantil.

Temas

Comentarios

Lea También