Les morts per malalties cròniques dupliquen les de càncer per una major supervivència

Gairebé el 80% dels pacients pal·liatius van ser malalts oncològics

19 mayo 2017 16:24 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les morts per malalties cròniques de persones en edat avançada ja dupliquen els decessos a conseqüència del càncer com a tendència general, a causa de la major supervivència dels malalts oncològics, segons l'expert en cures pal·liatives i director del centre col·laborador de l'OMS en aquest àmbit, Xavier Gómez-Vas batre.

En una entrevista d'Europa Press, Gómez-Batiste, que també és director del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades d'Obra Social La Caixa, ha dit que els equips de pal·liatius d'aquest programa "han anat incorporant de forma molt progressiva als malalts crònics" després de detectar aquesta tendència.

Dels 103.144 atesos pel programa de pal·liatius d'Obra Social La Caixa entre 2009 i 2016 a Espanya, el 77,94% tenia càncer com a patologia principal, si bé aquesta xifra és menor a la d'anys anteriors per la priorització de les patologies cròniques.

"No significa que es morin més --els pacients amb tumors--, sinó que els equips pal·liatius inicialment s'havien centrat més en malalts de càncer", ha observat, i ha afegit que el programa ha identificat un grup de malalties vinculades a l'envelliment de la població que també necessita atenció pal·liativa.

Encara que el càncer està augmentant en incidència, està millorant la seva mortalitat "perquè el tractament és més efectiu i cronifica el càncer", raó per la qual el programa ha desplaçat el focus cap a un altre tipus de pacients.

Segons dades de la Conselleria de Salut de la Generalitat, la supervivència del càncer ha crescut un 7% de mitjana a Catalunya en els últims deu anys, malgrat que està previst que el nombre de casos augmentarà un 11,9% en dones i un 5,5% en homes en 2025. PATOLOGIES "EMERGENTS"

Segons ha assenyalat l'expert, actualment es posen de manifest patologies "emergents", com la demència i malalties neurodegeneratives i vasculars, insuficiències orgàniques --respiratòria i cardíaca, per exemple--, i malalts amb multimorbiditat --més d'una malaltia--.

A diferència dels malalts oncològics, els pacients amb malalties cròniques són grans --solen tenir al voltant dels 85 anys-- i tenen "més necessitats socials" per viure situacions de solitud o de pobresa, ha concretat.

"El voluntariat és l'eix fonamental per a les persones que estan soles i necessiten acompanyament", ha relatat el director del programa en remarcar que l'atenció pal·liativa per càncer està més centrada en el control dels símptomes, com el dolor i el suport emocional i a la família.

Comentarios
Multimedia Diari