Massagué veu 'difícil' equiparar el risc de la carn processada al del tabac

El científic expert en càncer celebra, no obstant, que l´OMS s´hagi pronunciat, i demana moderació en el consum

19 mayo 2017 21:24 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El científic Joan Massagué considera «difícil» equiparar el risc de les carns processades al de l’amiant i el tabac, després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) les hagi situat al mateix nivell.

El director de l’Sloan Kettering Institute de Nova York i del Comitè Científic Assessor de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) argumenta que, en el cas de l’amiant i el tabac, «se sap de manera molt concreta com causen mutacions i una inflamació crònica», mentre que una dieta molt carregada en greixos i processada és molt més complexa a l’hora de mesurar el seu impacte.

Massagué celebra que l’OMS s’hagi fixat en una qüestió que, segons l’investigador, és difícil de demostrar científicament. Tot i que recomana «moderació» en el consum de carns processades, el científic rebutja eliminar-les de la dieta. «Quan una entitat es pronuncia així vol dir que hi ha suficient evidència per, com a mínim, incrementar la cautela», remarca l’autor d’estudis sobre com s’origina la metàstasi.

«El consell és una qüestió de seny i moderació amb tot el que es fa», manifesta Massagué, que diu desconèixer si aquestes dietes greixoses poden tenir un impacte clar i mesurable científicament, tot i que són compostos que irriten la mucosa gàstrica i poden causar inflamació, que és «la gran amiga del càncer perquè s’incrementa la possibilitat de mutació de les cèl·lules i que aquestes no puguin ser eliminades». «La mateixa persona que està menjant molt d’això, t’asseguro que està fent moltes altres coses que no són saludables», com beure i fumar massa, i no fer exercici, exemplificà.

L’Associació Agrària de Joves Pagesos (Asaja) manifesta de la seva banda que l’OMS «té poca credibilitat» des de l’alerta que es va originar per les vacunes amb motiu de la grip aviària. Els productors de carn d’Asaja mostren el seu malestar per l’estudi presentat per l’OMS, que indica que la carn processada pot ser cancerígena, i reclamen prudència «abans de crear alarmisme» entre els consumidors.

Comentarios
Multimedia Diari