Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Montserrat Forcadell: 'Tothom és vàlid pel patchwork'

Entrevista a la professora de patchwork

Ariadna Escoda

Whatsapp
Montserrat Forcadell ha estat reconeguda per segon any al Festival Internacional de Patchwork Sitges. foto: Pere Ferré

Montserrat Forcadell ha estat reconeguda per segon any al Festival Internacional de Patchwork Sitges. foto: Pere Ferré

- Com va entrar en el món del patchwork?

- A casa tenia un grup de tall i confecció que es va anar a fent gran fins al punt que vaig haver de buscar un local, que es va convertir en una escola i alhora una merceria. A l’obrir la botiga, un viatjant em va explicar una nova moda nord-americana anomenada patchwork i a partir d’allí em vaig apuntar a un curs setmanal a Barcelona per aprendre les tècniques d’aquest art fins arribar on sóc ara.

- En què es diferencia el quilt del patchwork?

- Ajuntar bocinets de roba seria el que coneixem com patchwork, parlant col·loquialment diríem que és fer l’estampació del dibuix. El quilt, en canvi, és quan aquest dibuix s’encoixina i s’obté el resultat final.

- Quines qualitats són necessàries per practicar l’art d’unir teles?

- Considero que qualsevol persona és vàlida per fer patchwork. Personalment, m’agrada quan a les classes s’apunta gent que desconeix com funciona el món de la confecció. Noto diferència entre gent més jove, que es desenvolupa fàcilment amb els dibuixos previs a l’obra i la gent més gran, a qui els esquemes la molesta més. En canvi, aquesta gent més gran es desenvolupa millor amb l’agulla, ja que estan més acostumats a cosir, sobretot si anteriorment han fet punt de creu.

-Qualsevol tela pot servir per fer patchwork?

- No, de la mateixa manera que no tots els fils són útils per fer punt de creu. En patchwork, calen certes textures i brillantors que només un tipus de teles de cotó de qualitat tenen. No tot val en aquest sector.

- Per què va escollir aquest art i no un altre per desenvolupar la seva creativitat?

- Perquè aquesta modalitat és molt divertida i permet moltes possibilitats creatives. Els tactes, colors i combinacions possibles que donen les teles són quasi infinites.

- No només elabora obres, sinó que també ensenya a fer-ne a d’altres persones.

- Sí, en aquests moments l’escola de patchwork compta amb una trentena d’alumnes. El perfil és molt variat, des dels onze anys fins als vuitanta. Però majoritàriament són dones a partir de la quarantena.

- El públic continua sent majoritàriament femení?

- Sí, encara que de vegades també ve algun home a les classes. És un fet puntual, però l’home quan s’apunta a les classes s’ha de reconèixer que és bo amb el fil i l’agulla.

- A Sitges va rebre el premi Accèssit per l’obra La Gota. Què representa aquest premi per la seva trajectòria?

- Tenir un premi a Sitges és un fet molt important per mi, ja que considero que és un dels millors festivals que hi ha avui en dia a Sitges. Poder fer una cosa que t’agrada i veure reconeguda la teva feina és una cosa que no té preu.

-Què li queda per aprendre?

- Moltíssim! Qui digui que ho té tot après en patchwork menteix; sempre es pot aprendre més i més. Hi ha mil maneres de crear, en el meu cas m’agradaria molt poder plasmar fotografies de paisatges en quilts.

- Quins projectes futurs té ara mateix entre mans?

- El 7 de maig exposarem a Cambrils una mostra per l’Arjau amb quilts de temàtica marinera.

Temas

  • CONTRAPORTADA

Comentarios

Lea También