Mor Rosa Novell, una de les grans actrius del teatre català

Va rebre la Creu de Sant Jordi i recentment el Premi Honorífic Anna Lizaran dels Butaca

19 mayo 2017 23:24 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'actriu i directora teatral Rosa Novell (Barcelona, 1953) ha mort aquest divendres a Barcelona, segons ha confirmat a l'ACN el grup Focus. Novell va tornar als escenaris el novembre passat amb l'espectacle 'L'última trobada' de Sandor Marai al Teatre Romea de Barcelona després de perdre la vista a causa d'un càncer. Recentment la va substituir Anna Barrachina perquè la malaltia li impedia continuar en el repartiment. Entre altres reconeixements va rebre la Creu de Sant Jordi del 2007, el Premi Nacional d'interpretació el 1988 i el recent Premi Honorífic Anna Lizaran dels Butaca del 2014. L'actriu va rebre una llarga ovació i, emocionada, es va comprometre a recollir un altre premi l'any següent.

El funeral de Rosa Novell es farà aquest diumenge a les dues del migdia al Tanatori de Sant Gervasi.

Rosa Novell es va llicenciar en Filologia a la UAB i es va formar a l'Institut del Teatre. Va debutar als escenaris el 1974 amb 'Les Troianes', d'Eurípides. Entre els muntatges en els quals va actuar destaquen 'La senyora florentina i el seu amor Homer', 'Memorias de Adriano', 'La plaça dels herois', 'El balcó', 'Al vostre gust' o 'Oh, els bons dies'. També va actuar a les dues obres en català de la seva parella, Eduardo Mendoza: 'Restauració' (1990) i 'Greus qüestions' (2004).

El 1997 va debutar com a directora amb 'Maria Rosa', d'Àngel Guimerà i l'any següent va guanyar el premi de la crítica pel seu muntatge d''Olga sola', de Joan Brossa. Entre les obres que va portar a escena hi ha textos de Molière ('Les dones sàvies') o 'Fi de partida' de Samuel Beckett.

A més, va treballar en sèries de televisió catalanes com 'El cor de la ciutat', 'Nissaga de poder' o 'Germanes de sang', Rosa Novell també va fer carrera cinematogràfica treballant amb directors com Ventura Pons, a la pel·lícula 'El perquè de tot plegat' (1995), Vicente Aranda, a la cinta 'Llibertàries' (1996) o Jaime Chávarri, que la va dirigir a 'L'any del diluvi' (2004).

L'actriu era germana del periodista i actor Queco Novell i parella de l'escriptor Eduardo Mendoza, del qual havia interpretat i dirigit alguns textos.

La feina de Rosa Novell com a actriu i com directora ha estat àmpliament reconeguda per la crítica i el públic. Alguns dels reconeixements rebuts durant la seva carrera són la Creu de Sant Jordi del 2007, el Premi Nacional d'interpretació el 1988, el Premi de la Crítica el 1995 i el recent Premi Honorífic Anna Lizaran dels Butaca del 2014. Durant la gala dels guardons, l'actriu va rebre una llarga ovació i, emocionada, es va comprometre a recollir un altre premi l'any següent.

Comentarios
Multimedia Diari