Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

No menjar en família és menys saludable

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFCC) alerta que hi ha un increment del consum de proteïna, que es menja massa sucre refinat i que s'adopten costums alimentaris d'altres cultures (menjar ràpid) en detriment de la dieta mediterrània
 

EFE

Whatsapp
Des de les consultes d'infermeria d'atenció primària es promou una alimentació saludable. FOTO: FREEPIK

Des de les consultes d'infermeria d'atenció primària es promou una alimentació saludable. FOTO: FREEPIK

Cada vegada es menja menys en família i això va en detriment d'una alimentació saludable, ha advertit avui l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFCC), que el dia 15 celebrarà a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) els seus VI Jornades d'Actualització d'Infermeria Familiar i Comunitària. A les jornades, les infermeres abordaran la seva tasca de promocionar els hàbits i estils de vida saludables, a través de la informació i sensibilització a la població.

Segons la infermera de l'AIFICC Cristina Laserna és en les consultes d'infermeria d'atenció primària on es detecten en els nens els problemes relacionats amb l'alimentació i des d'on es promouen els bons hàbits.
Les infermeres de primària també destaquen que hi ha un increment del consum de proteïna, que es menja massa sucre refinat i que s'adopten costums alimentaris d'altres cultures (menjar ràpid) en detriment de la dieta mediterrània.

COMIDA RAPIDA
Un dels problemes es que es menja massa suvre refinat. FOTO: PIXABAY

Per això, defensen que per tractar problemes d'obesitat o sobrepès en els nens és necessària la implicació familiar per tenir èxit.
"Una de les grans dificultats que ens trobem -segons Laserna- és la poca implicació de la família. En aquest cas, fer un abordatge que només és per al nen (pacient) i no per al nucli familiar comporta un fracàs, si no modifiquem o tenim hàbits saludables a nivell de la família, no aconseguirem que el nen mengi millor, i molt menys que adopti un estil de vida saludable per a l'edat adulta".
Les infermeres de primària destaquen que estan observant que les dietes en edats molt primerenques ja tenen un excés de sucres refinats i de greixos.

De fet, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya 2015, a la població de 3 a 14 anys, un 27,5% consumeix freqüentment productes de contingut calòric elevat, un 15,4% brioixeria industrial i llaminadures, un 13,2% begudes ensucrades o refrescos.
També han observat que es consumeix més proteïna de la necessària, la qual cosa no només no implica més creixement, sinó que suposa un esforç innecessari per a determinats òrgans (fetge i ronyó).
La infermera Paola Raventós ha explicat que hi ha altres elements que també afavoreixen una mala alimentació com el fet que "s'està perdent l'acte de menjar com a acte social, es menja poc en família, tots junts a la taula, també es fan pocs àpats al dia (en lloc de dividir la ingesta d'aliments en 4-5 vegades durant el dia), i a més tenim un estil de vida poc saludable".
"Els nostres nens i nenes fan poca activitat física, i són massa sedentaris", ha afegit la infermera, que recorda que a Catalunya un 31,8% dels nens entre de 6 a 12 anys té excés de pes, un 19,1% sobrepès i 12,6% obesitat. L'AIFICC també recomana lactància materna fins a almenys els sis mesos i fins als dos anys juntament amb alimentació complementària.

LACTANCIA
Des de l'associació també recomanen la lactància materna. FOTO: PIXABAY


També aconsellen no iniciar l'alimentació complementària abans dels 4 mesos o després dels 6 mesos, "perquè pot produir efectes adversos en el creixement i desenvolupament, en les funcions renal, intestinal i metabòlica, així com en la conducta i hàbits dietètics del nen".
La infermera d'AIFICC Anna Mulero ha matisat respecte a l'alimentació complementària que ha de ser "equilibrada, variada, suficient i individualitzada, que el nen mengi en un ambient relaxat i còmode durant els àpats".
"No forçar, i respectar la sensació de gana (en absència malaltia), promoure hàbits higiènics, alimentaris i de comportament adequats, així com socials (fent àpats en família) i fomentar el descobriment i acceptació dels diferents aliments per part del nadó, educant en el plaer de menjar amb moderació", són altres de les seves recomanacions. 

Temas

Comentarios

Lea También