Orient i Occident a Poblet

El Festival de Música Antiga va omplir, de nou, Poblet.

19 mayo 2017 18:26 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La lluna lliscava cap a ponent, pàl·lida i amb cara d’enyoradissa. Tindria el temps just d’escoltar cançons sefardites, danses turques, laments d’amor d’Itàlia… Abans d’il·luminar altres terres. Escoltaria les veus de Síria, Israel, Grècia… i un seguit d’instruments que no tenim per la mà com el duduk, ney, oud, kanun, santur…. Meravellosos sons que aquesta lluna d’agost, abans de fer-se plena, recordarà i escamparà per l’espai infinit del firmament, per damunt del monestir de Poblet, per les vinyes de la Conca de Barberà, pels cims de les muntanyes de Prades i pels racons més amagats dels nostres pobles.

El concert dirigit per Jordi Savall –Orient-Occident– va ser un dels millors i més rodons i perfectes que hagi vist últimament. Savall pot semblar repetitiu perquè, com tots els artistes, gira entorn de les seves dèries, però sap escollir bé els seus músics i troba el repertori més adient en cada concert. No falla mai. S’agraeix que ell sigui el director i que no es posi davant dels músics per dirigir-los. No els fa cap falta: amb un gest, una mirada, els té a tots a punt. I així ens regala el so dels seus instruments, la lira i la viella.

Orient-Occident gira entorn la música de tres religions i tres cultures: el cristianisme, l’islam i el judaisme. Aquí no hi ha fronteres sinó un llarg pont que uneix els pobles del Mediterrani. I així els tres cantants es barregen en les diferents melodies d’aquests pobles, per unes hores agermanats gràcies a la música: Armènia, Granada, Moldàvia, Israel, Síria, Romania, França, Algèria... Cançons sacres i cançons populars per unir mons en aquest moment tan allunyats. Un Mediterrani que banya la mateixa terra però que engoleix els desesperats que fugen cap a una vida millor, en pau.

Hispèrion XXI va omplir d’emoció el pati d’entrada del Monestir de Poblet, amb la façana de pedra al davant, les torres, la portalada i aquesta lluna que queia per la banda de ponent. I també els grills que s’escoltaven, subtils, entre peça o peça... Com diu l’escriptor Amin Maalouf en el programa: el Mediterrani ara és una muralla invisible entre l’Orient musulmà i l’Occident cristià i la missió de l’art és crear un diàleg de les ànimes, més que de les cultures i les creences. El concert Orient-Occident, dins del marc del IV Festival de Música Antiga de Poblet, n’és el primer pas.

Comentarios
Multimedia Diari