Paisatges verds de Vila-seca

El municipi amaga una xarxa d’espais naturals plens de valor i atractiu per ser descoberts, com el jardí del Castell, el Parc de la Torre d’en Dolça, el Parc del Pinar de Perruquet i la Séquia Major

18 julio 2017 15:48 | Actualizado a 18 julio 2017 15:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vila-seca ha estat guardonada en diverses ocasions al certamen Viles Florides. Recentment ha estat mereixedora de les quatre Flors d’Honor, la màxima distinció que es pot obtenir. Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que esdevinguin un exemple a seguir.

Un dels aspectes que més es valoren a l’hora de reconèixer els diversos municipis és el foment dels espais verds, en el qual Vila-seca n’és un exemple pels múltiples espais verds que es troben al llarg de tot el municipi. És el cas del jardí del Castell de Vila-seca, el Parc de la Torre d’en Dolça, el Parc del Pinar de Perruquet i la Séquia Major.

Vila-seca compta amb el jardí del Castell, un nou parc públic de prop de 16.000 m2 obert als ciutadans, s’ha condicionat per renovar la seva vegetació i itineraris interiors. Amb els nous accessos, es facilita la mobilitat pel jardí, el qual acull una gran vegetació amb multitud de pins.
Amb accés des del Raval de la Mar, un gran vial per a cotxes, bicicletes i vianants, que connecta la Pineda i Vila-seca, el Parc de la Torre d’en Dolça rep aquest nom per la torre que presideix al mig del parc, i que data del segle XVI.  

És un ampli espai verd, antic abocador de residus, que, fruit d’una profunda transformació, s’ha convertit en un parc públic de 37 ha, un dels més grans de Catalunya. Dissenyat amb criteris de sostenibilitat, van crear-se diverses llacunes artificials i zones humides des d’on es poden observar una gran quantitat d’ocells migratoris. A més, al Parc de la Torre d’en Dolça s’hi poden fer rutes a peu o en bicicleta, sent també un magnífic espai que, trobant-se entre la Pineda i Vila-seca, és ideal per descansar i agafar forces per continuar la ruta. 

En direcció al nucli de la Pineda, serà tot un goig passejar pel Parc del Pinar de Perruquet, un parc públic a primera línia de platja, que s’estén al llarg de 2,5 ha. L’any 1993 l’Ajuntament de Vila-seca va fer una aposta decidida al seu planejament urbanístic, qualificant el pinar i els terrenys adjacents de zona verda pública. Això va comportar que, durant més de 13 anys, es realitzés un gran esforç per a retornar aquell espai de natura al seu estat original i així canviar l’horitzó de la Pineda. 

Aquesta valenta i pionera operació de desurbanització del frontal marítim ha permès la construcció d’un emblemàtic parc públic ubicat entre el passeig marítim i el passeig de Pau Casals de la Pineda. Els visitants poden gaudir d’un fantàstic entorn inspirat en els principals elements de la natura com el vent, la llum, l’ombra, la terra i l’aigua. 

Un altre dels espais verds a la Pineda és la Séquia Major, un indret natural que ha estat objecte de regeneració i protecció en una superfície de 17 ha. Aquesta zona humida, que està protegida pel PEIN de la Generalitat des del 1992, es va construir per drenar els antics estanys a prop del mar. Comunitats vegetals i animals singulars, com el fartet o la tortuga d’estany, poden trobar-se a la Séquia Major, un dels pocs indrets del territori català on es poden descobrir aquestes espècies, junt amb comunitats vegetals de canyissar, prats humits i jonqueres i un reservori faunístic. 

S’hi fan visites guiades i gratuïtes d’agost a febrer, on s’explica la seva història i els seus valors naturals, s’interpreten els rastres d’animals mitjançant les restes de menjar, les plomes, els nius o les petjades, i s’empren prismàtics per observar ocells i espècies protegides.

Comentarios
Multimedia Diari