'Qualsevol premi hauria de ser un incentiu per anar més enllà'

19 mayo 2017 15:32 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX organitzen la segona edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual amb l’objectiu de potenciar la formació musical dels estudiants i ajudar-los en la seva projecció professional. En coordinació amb l’Associació de Conservatoris de Catalunya, per a aquesta edició han preparat un cicle de masterclasses adreçades als alumnes candidats a la convocatòria. Gerard Claret, violinista, concertino-director de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i director artístic de la Fundació ONCA, va ser l’encarregat d’oferir ahir la sessió dedicada als instruments de corda i la conferència oberta al públic titulada ‘La versatilitat de les cordes a Catalunya’ al Conservatori de Vila-seca.

- Els instruments de corda són populars entre els estudiants de música?

- Efectivament, crec que podem afirmar que actualment hi ha una gran demanda entre els estudiants de música de cara als instruments de corda. És un tipus d’instrument que ofereix diversitat, tant des del punt de vista del repertori com de les possibilitats d’actuar sol o en formacions ben diferents.

- Quina és la major dificultat a l’hora de tocar un instrument de corda?

- Tots els instruments necessiten la seva dedicació però els de corda, com els de vent també, en què s’ha de ‘fabricar’ el so i les notes, penso que necessiten quelcom més de constància i de regularitat.

És obvi que els recursos públics també hi haurien d’invertir, però en l’actualitat, la participació privada és imprescindible

- Quina és la lliçó principal?

- Tots els instruments, al contrari de la veu, són elements externs i per tant l’objectiu és ‘fer-se’l seu’, incorporar-lo com una part del cos, que esdevingui els més orgànic possible.

- Creus que els instruments de corda es poden adaptar a qualsevol gènere musical?

- Justament, un dels atractius dels instruments de corda és que s’adapten perfectament a tots els gèneres musicals. Bé, un cop es domina la tècnica de l’instrument, res no impedeix que cadascú s’endinsi en el gènere musical que li interessi i és perfectament compatible de fer-ho en estils diferents.

- Com ajuda un premi com aquest als joves que es volen obrir camí en la música?

-Aquests esdeveniments sempre ajuden, qualsevol premi hauria de ser un incentiu per anar més enllà en el difícil camí de l’aprenentatge.

- Avui en dia, no es dediquen massa recursos al foment de la cultura. Per què és positiu que institucions privades assumeixin aquest paper?

- En molts països existeix una bona llei de mecenatge que motiva empreses i institucions privades perquè s’impliquin en el foment de la cultura. En aquest cas, resulta obvi que els recursos públics també hi haurien d’invertir, però en les circumstàncies actuals, la participació privada és imprescindible i per tant aquesta iniciativa de BBVA és molt positiva.

Comentarios
Multimedia Diari