Salut estableix un termini d'espera garantit de 45 dies per a operacions de càncer

Manté 6 mesos garantits per a pròtesis de maluc, genoll i cataractes i fixa temps de referència de 90, 180 o 365 dies per a la resta d'operacions segons la prioritat

19 mayo 2017 23:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha establert un termini de temps màxim d'espera garantit per sotmetre's a intervencions quirúrgiques oncològiques i cardíaques. Les primeres es faran abans de 45 dies i les segones, abans de 3 mesos. De l'antiga llista de catorze operacions amb terminis garantits de 6 mesos només es mantenen les de pròtesis de genoll, maluc i cataractes. La resta d'intervencions tenen temps de referència -90, 180 o 365 dies- en funció del criteri clínic. Cap pacient pot esperar més d'un any. També en funció de l'opinió dels metges es delimitarà el temps màxim d'espera garantit per a les cites amb els especialistes i per a les proves diagnòstiques.

 

El Departament de Salut ha emès un comunicat per informar que el consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha aprovat aquest dilluns a la tarda dues ordres que reordenen el temps d'espera màxim garantit a determinades intervencions quirúrgiques i el temps de referència d'accés a la resta de prestacions sanitàries.

 

L'ordre per la qual s'actualitza la relació d'intervencions quirúrgiques que tenen garantit un termini màxim d'accés modifica el Decret 354/2002, de 24 de desembre, i passa de les 14 intervencions amb temps d'espera màxim garantit fins ara a un total de 27. A més, s'actualitza la relació de procediments garantits en funció de criteris de rellevància clínica i s'ha treballat basant-se amb criteris i recomanacions del Col·legi Oficial de Metges i de les societats científiques.

 

Càncer 45 dies, cirurgies cardíaques 3 mesos

Les 27 intervencions quirúrgiques tindran a partir d'ara terminis màxims a partir de la indicació clínica de la intervenció. El temps d'espera màxim garantit serà de 45 dies per a 22 procediments oncològics, menys els relatius a la pròstata (bufeta urinària no infiltrant), que serà de 60 dies. El temps d'espera per a cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària serà de 3 mesos.

 

Només 3 de les antigues 14 mantenen temps d'espera garantit

Només es manté l'antic termini de 6 mesos per a 3 de les 14 intervencions regulades per l'ordre anterior. Són les cataractes, la pròtesi de maluc i la pròtesi de genoll. Per a les altres (operacions de varices d'extremitats inferiors, d'hèrnia inguinal/crural, colecistectomia, artroscòpia, de pròstata, alliberament canal carpiana i altres, operacions d'amígdales i adenoides, circumcisió, histerectomia, reparacions del dit del peu i operacions de quist pilonidal) el temps d'espera serà decidit en funció dels criteris clínics que ara regularan la resta d'intervencions.

 

Els pacients que a la data d'entrada en vigor d'aquesta ordre estiguin en llista d'espera per una operació amb temps d'espera garantit segons la redacció anterior del decret, continuaran gaudint de les garanties establertes anteriorment mentre continuïn en llista d'espera.

 

Criteris clínics

L'ordre de terminis de referència per l'accessibilitat a les prestacions sanitàries a càrrec del CatSalut estableix per primera vegada terminis de referència per a l'accés a la resta de prestacions sanitàries. Aquests terminis han de permetre que l'accés a les prestacions sanitàries responguin a criteris clínics d'equitat.

 

Si els professionals creuen, basant-se en criteris clínics, que un pacient ha de rebre la prioritat preferent serà operat abans de 90. Si el seu cas és de prioritat mitjana, abans de 180 dies. I si és de prioritat baixa, abans de 365 dies. Aquests terminis de referència no s'apliquen a les intervencions quirúrgiques que ja tenen garantit un termini màxim d'accés.

 

De la mateixa manera s'actuarà amb les proves diagnòstiques. Es practicaran abans de 30 dies per als pacients amb el grau preferent de prioritat i abans de 90 amb els de grau ordinari. L'hora amb els especialistes es donarà amb un termini de 30 dies si és preferent i amb 90 si és ordinari. La consulta a l'atenció primària -el metge de capçalera- s'aconseguirà en 48 hores.

 

Els metges decidiran quin grau de prioritat han de rebre els pacients en funció de les repersuccions que l'espera pot tenir sobre l'estat de salut, el grau de resolució de la malaltia, la qualitat de la vida o les circumstàncies socials.

 

Comentarios
Multimedia Diari