Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Trenta anys del Ball de Diables de la Riera

L’entitat celebra tres dècades des de la seva fundació

Jordi Sans

Whatsapp
El Ball de Diables de la Riera de Gaià. Foto: Cedida

El Ball de Diables de la Riera de Gaià. Foto: Cedida

El Ball de Diables de la Riera celebra el seu trentè aniversari amb tot un bagatge al darrere. Actualment forma part de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. Amb un model tradicional ben definit i un ball parlat molt celebrat. L’entitat, a banda de participar en la festa major, també organitza altres actes festius com la Diada de Sant Miquel i la Revetlla de Sant Joan. Ha participat i actuat en poblacions com Tarragona, Reus, Valls, Torredembarra, Vilafranca, Cervera, Pamplona, Sitges o Vilanova.

I per tot això l’entitat ha volgut retre homenatge a aquells diables del 1987, motiu pel qual dissabte passat va organitzar un acte de celebració on es va donar veu a aquests fundadors. A més ha convidat el Ball de Diables de Torredembarra, colla que també celebra el seu 30è aniversari, a participar en el correfoc d’aquest divendres.

Organitza la Diada de Sant Miquel i la Revetlla de Sant Joan 

L’any 1989 un grup de joves de la Riera es va plantejar dinamitzar l’àmbit festiu del seu poble i revitalitzar la festa major. Primerament construeixen uns gegants, els Manotes. Però la cosa no queda aquí, es gesta la recuperació dels diables. Eren temps de recuperació d’aquest element festiu de foc, un any abans s’havia recuperat el Ball de Diables de Tarragona i havia visitat la Riera, i a Torredembarra també se n’estava gestant una colla nova. Els Diables de la Riera es presenten per primera vegada a la festa major de 1987, ara fa 30 anys.

Aquests elements festius són l’embrió del que més tard seria el seguici popular de la Riera. El 1991 hi ha un relleu generacional d’aquest grup de joves i la colla de Diables va evolucionant cap al Ball de Diables incorporant el ball parlat. A cada dècada s’incorporen elements nous al seguici festiu rierenc. Es recupera el Ball de Santa Margarida, s’afegeix el gegant Bertan, es recupera el Ball de Bastons, ara fa 15 anys, i l’última incorporació és el Drac, el 2011.

Temas

Comentarios

Lea También