UE pacta els límits per a les tarifes majoristes de roaming, últim pas per a la itinerància gratuïta

Les noves normes asseguren als europeus podran viatjar dins de la UE 'sense càrrecs d'itinerància afegits'; i alhora es garanteix a les companyies que podran seguir oferint serveis competitius

19 mayo 2017 16:32 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Unió Europea ha aconseguit aquesta nit un acord sobre les tarifes màximes que els operadors podran cobrar-se entre ells quan els seus clients estiguin en un altre Estat membre, fet que suposa l'últim pas de la legislació necessària per assegurar que des de juny d'aquest any les comunicacions en itinerància seran gratuïtes a l'espai comunitari.

"Era l'última peça del puzle", ha celebrat el vicepresident de la Comissió Europea responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip, qui ha destacat que les noves normes asseguren als europeus que podrien viatjar dins de la UE "sense càrrecs d'itinerància afegits"; i alhora es garanteix a les companyies que podran seguir oferint serveis competitius.

Les condicions les han pactades els negociadors del Parlament Europeu, els vint-i-set i l'Executiu comunitari en les últimes hores, per la qual cosa encara necessiten el vistiplau formal de cada institució en les pròximes setmanes.

A més dels límits a les tarifes majoristes, la Unió Europea imposarà també salvaguardes als usuaris, amb l'objectiu d'assegurar l'"ús just" del servei i evitar "abusos".

Com a garantia, la Comissió Europea també haurà de reavaluar i informar cada dos anys sobre l'impacte de les noves regles de roaming, per vigilar que estan funcionant o proposar "nous sostres" tarifaris si calgués. El primer d'aquests informes haurà d'estar llest per al 15 de desembre del 2019.

Així, el límit majorista per a dades es rebaixarà dels 50 euros per GB als 7,7 euros per GB amb l'entrada en vigor del "roaming com a casa" aquest mes de juny, i continuarà baixant de manera progressiva: 6 euros/GB el gener del 2018; 4,5 euros/GB l'1 de gener del 2019; 3,5 euros/GB en la mateixa data del 2020; 3 euros el 2021; fins a fixar-se en 2,5 euros/GB el 2022.

La UE ha calculat aquesta retallada progressiva d'acord amb la previsió que la majoria d'usos de serveis mòbils de dades i el desenvolupament de noves tecnologies i una competència efectiva contribueixin a reduir el cost dels serveis en itinerància que ofereixen els operadors.

Per a les trucades de veu, el bloc comunitari es reduirà dels 0,05 euros/minut als 0,032 euros/minut; mentre que el límit per als missatges de text serà de 0,01 euros per missatge. LÍMITS PER A L'USUARI CONTRA L'ABÚS

Després d'un procés que ha durat gairebé deu anys i que ha portat a rebaixar en gairebé un 90% des del 2007 el cost de les trucades o altres comunicacions mòbils quan s'està en un altre Estat membre, la Unió Europea aplicarà a partir del 15 de juny d'aquest any el final del roaming.

Tot i això, les institucions europees han previst un marc que delimita l'"ús lleial" del servei en itinerància sense sobrecostos, per permetre a les operadores reintroduir una tarifa addicional de forma temporal i subjecta a condicions si detecta irregularitats.

Les companyies hauran d'oferir un servei d'itinerància al mateix preu que les comunicacions nacionals a tot client que resideixi regularment o demostri un vincle amb el lloc on contracti la línia, tot i que viatgin periòdicament a un altre Estat membre.

Els proveïdors, per la seva part, podrien aplicar un mecanisme de control "just, raonable i proporcionat" per detectar possibles abusos o un ús anòmal del servei contractat.

L'Organització Europea de Consumidors (BEUC) ha celebrat l'acord que permetrà acabar amb els costos addicionals del roaming al calendari previst.

"Els límits fixats la passada nit tindran un impacte directe en la manera en el qual els usuaris podran usar les seves dades mòbils a l'estranger, perquè quan més baix sigui aquest límit, més serà la quantitat de dades", ha explicat la directora general de BEUC, Monique Goyens.

Comentarios
Multimedia Diari