Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Naltros Centrals

Una fusió artística de significats

L'escultora Béatrice Bizot i el fotògraf Ramon Cornadó exposen una mostra de 16 fotografies del projectes 'Inner Landscapes' al Museu d'Art Modern de Tarragona fins al 10 de juny

Cristina Valls

Whatsapp
La fusió de les escultures de Bizot i els espais perifèrics de Cornadó canvia el significat de la composició. Foto: Cedida.

La fusió de les escultures de Bizot i els espais perifèrics de Cornadó canvia el significat de la composició. Foto: Cedida.

Dues trajectòries artístiques fusionades. Figures escultòriques traslladades fins a espais urbans i perifèrics que canvien significats. Aquestes i altres peculiaritats s’emmarquen dins l’exposició Inner Landscapes –paisatges interiors–, una mostra de 16 fotografies penjades (18, al catàleg) que han fusionat la feina de l’escultora Béatrice Bizot i el fotògraf Ramon Cornadó al Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT)

Tots dos han mostrat un llegat artístic poc convencional  i es podrà visitar fins al 10 de juny. El projecte va sorgir anys enrere. Cornadó s’ocupa de resumir-ho: «Aquesta iniciativa neix a partir d’una altra més antiga, que no es va arribar a materialitzar en el moment d’arribar la crisi (2008). De fet, va ser per aquell treball que ens vam conèixer». 

El projecte neix d'un altre més antic, que no es va arribar a materialitzar al 2008

Cornadó va veure les escultures de Bizot a la zona d’El Serrallo, a Tarragona, i va quedar fascinat amb el seu estil. A partir de llavors, van començar a estar en contacte. «De sobte, un dia, tot meditant, se’m va creuar pel cap una de les seves escultures integrades dins un dels meus paisatges, molt més grans», diu Cornadó. Posades les idees en comú, l’exposició va començar a créixer, un procés que ha durat dos anys.

 

Ramon Cornadó i Béatrice Bizot són els artistes protagonistes de l'exposició 'Inner Landscapes'. Foto: Cedida.

Amb els conceptes de «ficció compartida» i «creació de versemblança», Cornadó i Bizot, han acoblat l’escultura a la fotografia tot alterant-hi l’escala de forma digital. «És una barreja que canvia totalment el significat de la composició. La fusió aporta un altre valor a l’espai, el dota d’una pinzellada arqueològica o, fins i tot, de crítica social. El contingut és punyent, posa la llanterna allà on la gent no vol mirar. Un espai oblidat, on la societat no hi és present, és el que es posa de relleu», diu Cornadó.

Una de les qualitats que també ressalten fotògraf i escultora és l’ampli ventall interpretatiu que aporta cadascun dels treballs. «Reflexionem sobre l’ésser humà contemporani en relació amb l’entorn, però a cadascú li desperta un sentiment diferent», expliquen. Bizot afegeix que «hem volgut integrar els dos arts i ha servit per crear un artista dual nou». A tall d’anècdota, Bizot diu que «molta gent a la presentació de Tarragona i a la impremta ens van preguntar com havien traslladat escultures tan grans!».

Un salt a una altra dimensió

Per als artistes, crear Inner Landscapes ha estat «un salt a una altra dimensió». Sobre la feina dual, Cornadó valora que «hi ha molt poca pedagogia», «a la gent li costa veure l’artista en un conjunt». L’exposició està repartida a l’exterior del MAMT, a la façana, a dues sales interiors i al pati interior. Alguns dels espais, de fet, no havien estat emprats abans amb una finalitat expositiva. Han trencat amb el patró de reproducció clàssic.

La proposta fotogràfica té un ampli ventall d'interpretacions. Foto: Cedida.

«Vam voler que el circuit d’obres fos diferent. Hi ha fotografies de 300x200cm i 130x90cm impreses en lona, un material versàtil i amb el qual hem fet un treball de molta qualitat. En certa manera, també ens havíem aïllat de la tridimensionalitat. Per això vam voler aportar volum i monumentalitat a les obres amb una posada en escena potent deixant fotografies penjades del sostre i separades de la paret», aporta Béatrice,  mentre ensenya algunes de fotos a la seva tauleta. Val a dir, que l’exposició inclou 6 fotografies (50x75cm) en format i impressió clàssics, de percepció més íntima.  

La mostra exposada al Museu d'Art Modern de Tarragona es podrà visitar fins al 10 de juny

Part de l’exposició, va ser exposada a França, però amb un altre format. Els artistes no descarten exhibir-la en altres espais. A hores d’ara, però, estan més que satisfets, ja que l’objectiu inicial del projecte i el resultat final, s’ha ajustat a les seves expectatives. Més informació ramoncornado.com i beatricebizot.com.

 

La posada en escena emula la monumentalitat de la imatge en dues dimensions. Foto: Cedida.

Temas

Comentarios

Lea También