Una investigació amb alumnes de TGN i Reus demostra l'eficàcia de l'educació contra el tabaquisme

En el grup control, la incidència de fumadors va ser de 230,6 casos per 1.000 i en el grup d'intervenció, 183,6 per 1.000 (un 20,1% menys)

19 mayo 2017 20:22 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un estudi d'investigació a l'àrea d'infermeria d'Atenció Primària demostra l'eficàcia de l'educació sanitària contra el tabaquisme en alumnes de l'ESO que evita més d'un 20 % de casos de nous fumadors, ha informat l'Institut Català de la Salut (ICS).

A l'estudi, anomenat Tabes, han participat durant tres anys 2.010 alumnes de 29 centres educatius de Tarragona i Reus (Baix Camp).

L'objectiu era analitzar l'efectivitat d'intervencions d'educació sanitària a l'hora de fumar menys o res i a endarrerir l'edat d'inici d'hàbit.

Durant tres anys, es van fer diferents accions amb els alumnes de primer d'ESO que van continuar quan cursaven segon i, després, tercer.

Es van diferenciar dos grups d'alumnes, el grup control i el grup intervenció i en el primer trimestre de cada any es va passar als dos grups un qüestionari validat a nivell europeu.

També es van fer dos cooximetries (tècnica per detectar a capacitat d'oxigenació) a tots ells.

En el grup d'intervenció, a més d'aquests qüestionaris i de les cooximetries es van fer activitats d'educació sanitària en cada segon i tercer trimestre dels tres anys.

Entre d'altres activitats, els alumnes van construir una màquina de tabac que simulava els pulmons d'una persona fumadora, van experimentar i van veure com queda el quitrà en el pulmó.

També van crear un bloc, van debatre sobre la publicitat encoberta de tabac en les sèries de televisió i diverses persones que havien patit un tumor de laringe els van contar la seva experiència.

Dels 2.010 alumnes que van participar a l'estudi, 1.382 alumnes el van completar sencer i els que no, segons els investigadors, solen ser repetidors, nois, amb un nivell socioeconòmic baix i de centres públics, alguns d'ells d'origen immigrant.

En el grup control, la incidència de fumadors va ser de 230,6 casos per 1.000 i en el grup d'intervenció, 183,6 per 1.000 (un 20,1% menys)

S'editarà un llibre amb tota aquesta experiència i també servirà de base per desenvolupar un protocol en el programa Salut i Escola del Departament de Salut. EFE

Comentarios
Multimedia Diari