Una petita història per a un gran monument

'La petita història de l'Arc de Berà' dóna a conèixer l'element singularde Roda entre els lectors més petits

19 mayo 2017 18:24 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La magnitud de l’Arc de Berà queda recollida en La petita història de l’Arc de Berà, destinada als més menuts, per donar-los a conèixer aquest element singular, identitari i emblemàtic de la romanitat a Tarraco, ubicat a Roda de Berà.

El quadern és fruit de la complicitat establerta entre Josep Maria Martorell, autor dels textos i la il·lustració de la reconeguda ninotaire, Pilarín Bayés. La publicació, impulsada per Les Monges Associació Cultural, amb el suport de l’Ajuntament, es va presentar dissabte al capvespre al Casino Municipal de Roda, en el marc dels actes de la festa major.

La presentació va anar a càrrec de Maite Blay, professora de Cultura Clàssica, la qual va parlar del que significa aquest monument i de les seves primeres experiències de la infància, en veure l’Arc de Berà, així com del dilema sorgit en una època passada sobre la seva correcta denominació.

Blay també es va referir a la trajectòria professional dels ‘pares’ de la història que es presentava, Josep Maria Martorell i Pilarín Bayés. Una història centrada en tres nens de l’escola, al càrrec de la mestra de sempre, que els imbueix en un projecte que faci un itinerari per la història rodenca i des de la pròpia experiència d’infància.

Entre vuit i dotze anys

El llibre va dirigit preferentment a la canalla d’entre 8 i 12 anys. En paraules de Josep Maria Martorell, respon a una antiga idea que per circumstàncies no va prosperar «i ara ha trobat el moment de veure la llum». L’autor dels textos va manifestar que el quadern va dedicat a la memòria de l’arqueòleg Xavier Dupré, «gran investigador de l’Arc de Berà» i a la del pintor Albert Sangrà, que va estudiar la columna Trajana i va pintar Luci Licini Sura, quadre que va regalar posteriorment a l’Ajuntament de Roda. El quadre va romandre exposat a la sala durant aquest acte.

Per la seva banda, Bayés va admetre veure’s sorpresa «pel molt que dóna la petita història de l’Arc de Berà, a l’hora d’il·lustrar-la», alhora que feia esment també de les primeres imatges que, essent menuda, encara recorda, quan la carretera passava per sota de l’arc.

L’alcalde de Roda, Pere Virgili, es congratulà per l’edició d’aquest llibret que s’ha editat en català, castellà i anglès. Finalment, es va procedir a la inauguració oficial d’un nou parc infantil en un punt cèntric del nucli urbà, conegut com l’Era del Gassó.

Comentarios
Multimedia Diari