Una quinzena de curtmetratges a la mostra 'La mirada de Ramon Agulló Solà'

Al Centre Cultural Infant Pere de L'Hospitalet de l'Infant, fins a mitjan febrer

19 mayo 2017 23:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A diferència d’altres nuvis de l’època, Ramon Agulló va demanar una càmera fotogràfica per la seva boda celebrada l’any 1963. El regal tradicional consistia en un rellotge que els familiars entregaven a la parella, però a aquest veí de l’Hospitalet no li acabava de fer el pes. Durant la cerimònia nupcial, un parent va enregistrar la celebració amb una càmera Super 8 i posteriorment va editar-ne el resultat. Aquesta gravació va despertar la curiositat d’Agulló, fent-lo deixar de banda la imatge estàtica i per llençar-se de cap a descobrir els secrets que amagaven les imatges en moviment. A partir d’aquí, va decidir adquirir una màquina idèntica i filmar tot allò que passava al seu voltant. La vida familiar i les festes majors de les localitats del Camp de Tarragona van ser les dues temàtiques que van ocupar més espai en les cintes de les seves gravacions.El gènere de la ficció, el documental i l’animació també van tenir un lloc destacat en la trajectòria cinematogràfica d’Agulló, el qual ha dedicat la seva faceta professional a l’enginyeria industrial.

Arran de la seva afició pel món del cinema, aquest veí de l’Hospitalet de l’Infant va acabar assistint un cop a la setmana a les reunions amb altres enamorats dels curtmetratges a Tarragona. Molts d’ells eren antics companys de la Salle, amb qui passava hores intercanviant experiències, visions i opinions sobre les seves gravacions. A poc a poc, casa seva es va anar omplint no només de càmeres de vídeo com la mítica Super 8 o la Single 8 de Fujifilm, sinó també de muntadores i altres eines que tenien com a objectiu principal editar les pel·lícules casolanes. Aquesta és sens dubte una de les característiques més destacades d’Agulló; les ganes d’experimentar des d’un vessant més humil en els paràmetres cinematogràfics defineixen la seva feina de vora dues dècades.

La seva passió va començar a finals dels anys seixanta i el va portar a realitzar una quinzena de curtmetratges diferents fins a la meitat dels anys vuitanta. Aquests quasi vint anys de dedicació com a cineasta amateur i l’entrega d’aquest material al municipi de l’Hospitalet de l’Infant han fet possible que el passat mes de gener s’inaugurés l’exposició La mirada de Ramon Agullò Solà, on es fan públiques aquestes obres. La mostra es pot visitar al Centre Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant de forma gratuïta fins al proper 15 de febrer, en horari de tarda de les 17 a les 20 h. Durant la inauguració, es van projectar tres de les quinze obres que es recullen en el conjunt de la mostra. En aquesta exposició, a més, també es poden veure totes les càmeres amb les qualsAgulló va realitzar els seus treballs, així com també els premis que va guanyar i les imatges dels dibuixos animats que va elaborar a finals dels vuitanta per dur a terme els seus últims projectes.

L’exposició recull imatges del segle XX protagonitzades pels habitants del municipi, que proporcionen una visió aproximada de com era la societat ara fa quaranta i cinquanta anys. D’altra banda, el consistori s’ha compromès a digitalitzar aquest fons cinematogràfic i facilitar l’accés d’aquest material al conjunt de la població. Tal com han assegurat des de la Regidoria de Cultura, els curtmetratges estaran disponibles a l’arxiu municipal de la localitat.

La mostra representa per Agulló un homenatge a la seva tasca, un reconeixement a la seva dedicació i un gest d’agraïment per part del municipi pel seu interès en retratar i gravar la vida en pel·lícules de 8mm.

Comentarios
Multimedia Diari