Xavier Llopart: 'L'autenticitat del Priorat m'ha enamorat'

Entrevista al periodista, autor de la novel·la 'L'oreneta de Mont-Sacer'

19 mayo 2017 21:48 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

-Per què el seu debut literari és amb una novel·la juvenil?

- Mai havia tingut intenció d’escriure un llibre. Ho he fet perquè tinc dos fills i els volia transmetre les vivències, i deixar-los un testimoni, dels estius que actualment passen a la Bisbal de Falset. El resultat és una novel·la juvenil amb elements ficticis i reals.

 

-El Priorat esdevé el centre de la història. Per què va escollir aquesta comarca?

- Vaig conèixer la Bisbal de Falset fa vuit anys mentre realitzava la docusèrie Pagès per a TV3. Un dels capítols narrava la recollida de l’oliva.

 

-Què és el que més l’ha captivat d’aquest territori?

- Em vaig enamorar del poble i del Priorat, per la seva autenticitat i els pobles que conserven elements ‘verges’, com la pa-gesia.

 

-Què ha estat el més complicat de transmetre?

- El més difícil va ser agafar un poble com la Bisbal de Falset i posar-me a explicar la seva realitat d’una manera atractiva en una novel·la. Llavors vaig decidir que el poble i la comarca seria el lloc on passaria l’acció. Però vaig decidir utilitzar el nom antic de la Bisbal, que és Mont-Sacer. Això m’ha permès que alguns elements de l’obra, així com personatges, siguin reals i altres ficticis. Tot plegat m’ha permès enriquir el llibre.

 

-Què tenen els estius d’abans que no tenen els d’ara?

- El que busco és transmetre i explicar que al segle XXI a Catalunya encara hi ha molts pobles on es pot respirar l’essència dels estius que vivien els pares i avis. Una realitat que jo vaig viure quan era petit.

 

-La novel·la combina elements reals amb altres ficticis.

- Algunes de les coses que descobreixen els personatges són reals, com per exemple com funciona avui en dia la pagesia, com es va viure al Priorat la Guerra Civil, la importància dels Brigadistes Internacionals, etc. En canvi, un dels personatges del llibre, i que esdevé un dels fils argumentals de la novel·la, és fictici.

 

-Com ha aprofitat la seva experiència com a documentalista per escriure aquest primer llibre?

- Vaig conèixer la Guerra Civil amb la sèrie Sèniors, també sorgeixen elements com la bruixeria a través de la història de les Bruixes de Sant Feliu de Sasserra, també dono valor a la gent gran a través de les trementinaires, que eren dones del Pirineu que es van dedicar a viatjar per tot Catalunya per tal de vendre la trementina, herbes remeieres i altres productes de muntanya.

 

-Quines referències literàries també l’han inspirat per escriure la novel·la?

- He intentat no inspirar-me en ningú perquè sóc un nouvingut en el món de l’escriptura. Tot i així, hi ha persones que han comparat el llibre amb la novel·la de Los cinco de Enid Blyton, una gran escriptora

juvenil.

 

-En quin moment ha sentit més nostàlgia mentre escrivia aquesta primera novel·la juvenil?

- Penso que he escollit el moment actual per escriure la novel·la L’oreneta de Mont-Sacer perquè començo a tenir una certa edat i és un bon moment per pensar en el meu passat i els estius que passava a Ca-longe (Baix Empordà). Amb aquesta novel·la he recordatla infància i l’essència dels

pobles.

 

-D’una manera simbòlica ha passat d’estar en un segon pla, darrere de la càmera, a ser protagonista per haver escrit una novel·la.

- No m’agrada gens ser una persona pública, sempre m’ha agradat estar al darrere de la càmera. Sóc una persona introvertida i em costa molt aquesta faceta pública.

Comentarios
Multimedia Diari